Μια ανοιχτή επιστολή σε όσους είναι συγκλονισμένοι (και δεν είναι σίγουροι τι να κάνουν στη συνέχεια)

Μια ανοιχτή επιστολή σε όσους είναι συγκλονισμένοι (και δεν είναι σίγουροι τι να κάνουν στη συνέχεια)

Μια ανοιχτή επιστολή σε όσους είναι συγκλονισμένοι (και δεν είναι σίγουροι τι να κάνουν στη συνέχεια)

«Μην καταστρέφεις το σήμερα με το πένθος αύριο».
—Catherynne M. Valente

Αυτό το σύντομο άρθρο εμπνεύστηκε από ένα email που λάβαμε σήμερα το πρωί από έναν νέο φοιτητή:

Αγαπητέ Marc και Angel,

Έχω μεγάλο πρόβλημα. Είμαι ευφυής, με υψηλή μόρφωση στον τομέα σπουδών μου και έχω επιτύχει πολυάριθμες επαγγελματικές διακρίσεις ενώ εργάζομαι για μεγάλες εταιρείες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τώρα που ξεκίνησα μόνος μου ως επιχειρηματίας, έχω κολλήσει σε μια αποτελμάτωση. Έχω δεκάδες καλές ιδέες που μπορώ να τις εκτελέσω εύκολα, αλλά κάθε φορά που ανεβάζω στροφές και αρχίζω να αναλαμβάνω μαζική δράση, κατακλύζομαι και φοβάμαι. Αρχίζω να μαντεύω τις επιλογές μου και τον εαυτό μου. Ή αρχίζω να ανησυχώ και να έχω εμμονή με όλες τις πιθανότητες τόσο για επιτυχία όσο και για αποτυχία, μέχρι να σταματήσουν όλα και να είμαι εντελώς εξαντλημένη. Υπάρχουν τόσα πολλά που θέλω να επιτύχω και ξέρω ότι είμαι ικανός αν μπορούσα απλώς να ξεπεράσω αυτό. Τι μου προτείνετε;

Με εκτιμιση,
Ένας καταβεβλημένος μαθητής

Η απάντησή μας (μια ανοιχτή απάντηση σε όλους όσους αισθάνονται συγκλονισμένοι):

Αγαπητέ συντετριμμένο μαθητή,

Ήρθε η ώρα για μια γρήγορη ιστορία για τη ζωή…

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια γυναίκα που είχε χαθεί στο έρημος για τρεις ολόκληρες μέρες χωρίς νερό. Καθώς ήταν έτοιμος να καταρρεύσει, είδε κάτι που φαινόταν σαν μια λίμνη μερικές εκατοντάδες μέτρα μπροστά της. “Θα μπορούσε να είναι? Ή μήπως είναι απλώς ένας αντικατοπτρισμός;» σκέφτηκε μέσα της.

Με την τελευταία λίγη δύναμη που μπορούσε να συγκεντρώσει, τρεκλίζοντας προς τη λίμνη και γρήγορα έμαθε ότι οι προσευχές της είχαν ανταποκριθεί: δεν ήταν αντικατοπτρισμός – ήταν πράγματι μια μεγάλη λίμνη που τροφοδοτείται από πηγές γεμάτη γλυκό νερό – περισσότερο γλυκό νερό από εκείνη θα μπορούσε ποτέ να πιει στη ζωή της. Ωστόσο, ενώ κυριολεκτικά πέθαινε από τη δίψα, δεν μπορούσε να πιει το νερό. Απλώς στάθηκε στην άκρη του νερού και το κοίταξε κάτω.

Διαβάστε περισσότερα  5 δημοφιλείς μύθοι για την επιτυχία που πρέπει να αγνοηθούν

Υπήρχε ένας περαστικός καβάλα σε μια καμήλα από μια κοντινή έρημη πόλη και παρακολουθούσε την παράξενη συμπεριφορά της γυναίκας. Κατέβηκε από την καμήλα του, πλησίασε τη διψασμένη γυναίκα και ρώτησε: «Γιατί δεν πίνετε ένα ποτό, κυρία;»

Σήκωσε το βλέμμα του προς τον άντρα με μια εξαντλημένη, αναστατωμένη έκφραση στο πρόσωπό της και δάκρυα να κυλούσαν στα μάτια της. «Πεθαίνω από δίψα», είπε, «Αλλά υπάρχει πάρα πολύ νερό εδώ σε αυτή τη λίμνη για να πιω. Ό,τι και να κάνω, δεν μπορώ να τα τελειώσω όλα».

Ο περαστικός χαμογέλασε, έσκυψε, σήκωσε λίγο νερό με τα χέρια του, το σήκωσε στο στόμα της γυναίκας και είπε: «Κυρία, η ευκαιρία σας αυτή τη στιγμή, και καθώς προχωράτε προς τα εμπρός σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας, είναι να καταλάβετε ότι δεν χρειάζεται να πιεις όλη τη λίμνη για να ξεδιψάσεις. Μπορείτε απλά να πιείτε μια γουλιά. Μόνο μια μικρή γουλιά… και μετά μια άλλη αν το επιλέξετε. Εστιάστε μόνο στη μπουκιά που έχετε μπροστά σας και όλο το άγχος, ο φόβος και η υπερέντασή σας για τα υπόλοιπα θα εξασθενίσουν σταδιακά».

Με εκτιμιση,
Marc και Angel

Σειρά σου…

Προκαλέστε τον εαυτό σας σήμερα να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη γουλιά (εργασία, βήμα, κ.λπ.) που πραγματικά πίνετε.

Ειλικρινά, αυτό είναι όλο η ζωή – μικρές, θετικές ενέργειες που κάνετε στιγμή προς στιγμή, και μετά μια μέρα, όταν κοιτάζετε πίσω, όλα προσθέτουν κάτι που αξίζει τον κόπο – κάτι που είναι συχνά πολύ καλύτερο και διαφορετικό από αυτό που φανταζόσασταν όταν ξεκίνησε.

Αφήστε λοιπόν ένα σχόλιο παρακάτω και ενημερώστε μας:

Διαβάστε περισσότερα  5 σημάδια ότι κάνετε πάρα πολλά για πάρα πολύ καιρό

Ποια είναι η μικρή, θετική ενέργεια στην οποία θα εστιάσετε σήμερα;

Επίσης, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, φροντίστε να εγγραφείτε στο δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα άρθρα όπως αυτό στα εισερχόμενά σας κάθε εβδομάδα.

Φωτογραφία από: decoekkoek