10 δικαιολογίες που θα σου πει το μυαλό πριν κάνεις το επόμενο βήμα

10 δικαιολογίες που θα σου πει το μυαλό πριν κάνεις το επόμενο βήμα

10 δικαιολογίες που θα σου πει το μυαλό πριν κάνεις το επόμενο βήμα

ΞΕΚΙΝΑ ΤΩΡΑ: ΟΧΙ συντομεύσεις. ΟΧΙ γρήγορες επιδιορθώσεις. ΟΧΙ κατηγορείτε τους άλλους. ΟΧΙ «Θα το κάνω αύριο». ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ!

Το μυαλό είναι υπέροχο πράγμα. Είναι επίσης μια μηχανή δημιουργίας δικαιολογιών που συχνά προσπαθεί να μας πείσει να μην κάνουμε ενέργειες που γνωρίζουμε ότι είναι καλές για εμάς. Και αυτό εμποδίζει πολλές θετικές αλλαγές να συμβούν στη ζωή μας.

Έπρεπε να μάθω να παρακολουθώ αυτές τις δικαιολογίες πολύ προσεκτικά για να κάνω τις θετικές αλλαγές που έχω κάνει στη ζωή μου: πιο υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, διαλογισμός, περισσότερος ύπνος, καθημερινή γραφή, καλύτερος προγραμματισμός, λιγότερη αναβλητικότητα, περισσότερη εστίαση , και τα λοιπά.

Αν δεν είχα μάθει για αυτές τις δικαιολογίες και πώς να τις καταπιέσω, δεν θα είχα καταφέρει ποτέ να κάνω αυτές τις θετικές αλλαγές. Πράγματι, μέχρι να καταλάβω καλύτερα, είχα αποτύχει αμέτρητες φορές όταν ήμουν νέος, επειδή οι παραπλανητικές τάσεις του μυαλού μου συνήθιζαν να βρίσκουν τον καλύτερο εαυτό μου.

Γιατί λοιπόν το μυαλό μας μπλέκει και μας βάζει παράλογες δικαιολογίες;

Γιατί το μυαλό θέλει άνεση, γι' αυτό. Φοβάται τη δυσφορία, την πίεση και την αλλαγή. Το μυαλό απορροφάται στη ζώνη άνεσής του και κάθε φορά που προσπαθούμε να τεντώσουμε αυτή τη ζώνη πολύ μακριά, για πάρα πολύ καιρό, το μυαλό προσπαθεί απεγνωσμένα να επιστρέψει στο μηδέν με οποιοδήποτε κόστος—συμπεριλαμβανομένης της θυσίας της μακροπρόθεσμης υγείας, της ευτυχίας και της επιτυχίας μας.

Ας αποκαλύψουμε λοιπόν 10 από τις πιο καταστροφικές δικαιολογίες του δειλού μυαλού μια για πάντα…

Δικαιολογία #1: Δεν μπορώ να το κάνω.

Φαίνεται πολύ δύσκολο στην αρχή, οπότε πιστεύεις ότι δεν μπορείς να μείνεις στη θετική αλλαγή που κάνεις. Δεν πιστεύεις αρκετά στον εαυτό σου για να κάνεις άλλο ένα βήμα. Αυτή είναι μια κοινή δικαιολογία που μπορεί να αντιμετωπιστεί κοιτάζοντας το γεγονός ότι άλλοι άνθρωποι δεν είναι πιο ικανοί από εσάς.

Για παράδειγμα, η 60χρονη γειτόνισσα της διπλανής πόρτας έτρεξε έναν μαραθώνιο λίγο πριν ξεκινήσω την προπόνηση για τον πρώτο μου μαραθώνιο και έτσι είπα στον εαυτό μου: «Αν μπορεί να το κάνει, μπορώ και εγώ!». Και είχα δίκιο. Για να πω την αλήθεια, το μόνο άτομο που μπορεί να σου πει «δεν μπορώ» είσαι εσύ. Αν ακούσετε αυτές τις λέξεις να αντηχούν στο πίσω μέρος του μυαλού σας, συντονιστείτε τις. Συνειδητοποιήστε ότι οι αμφιβολίες σας και η πίστη σας έχουν κάτι κοινό – και οι δύο σας ζητούν να πιστέψετε σε κάτι που δεν μπορείτε να δείτε. Απλώς πρέπει να αποφασίσεις ποια θέλεις να πιστέψεις.

Δικαιολογία #2: Μπορούν να το κάνουν, αλλά αυτό δεν ισχύει για μένα γιατί το έχουν καλύτερα από εμένα.

Ακριβώς επειδή κάποιος άλλος μπορεί, δεν σημαίνει ότι μπορείτε, σωστά; Ψάχνετε για λόγους που μπορούν να το κάνουν, αλλά δεν μπορείτε—ίσως είναι επιχειρηματίας στο Διαδίκτυο ή ανεξάρτητος συγγραφέας επειδή δεν έχει παιδιά. Ίσως είναι πολύ πιο σε φόρμα από εμένα, οπότε μπορεί να τρέξει έναν μαραθώνιο. Ίσως δεν έχει όλες τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις που έχω εγώ, ή έχει υποστηρικτική σύζυγο ή δεν έχει άσχημα γόνατα. Εντάξει, εντάξει, είναι εύκολο να βρεις δικαιολογίες: αλλά κοιτάξτε όλους τους άλλους ανθρώπους που έχουν επίσης σημαντικά εμπόδια και το έχουν κάνει ούτως ή άλλως.

Ο Marc και εγώ έχουμε μια οικογένεια, και έχουμε αντιμετωπίσει σημαντικές απώλειες στη ζωή μας, και ακόμα καταφέραμε να πετύχουμε σε πολλά μέτωπα. Και ακριβώς όπως έχουμε αλλάξει τα πράγματα για τον εαυτό μας, γνωρίζουμε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που έχουν κάνει το ίδιο. Μέσα από μια δεκαετία life coaching, έχουμε δει ανθρώπους να επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους σε όλες τις ηλικίες – 48χρονοι να ξεκινούν οικογένειες, 57χρονοι να αποφοιτούν από το κολέγιο για πρώτη φορά, 71χρονοι να ξεκινούν επιτυχημένες επιχειρήσεις και ούτω καθεξής . Και αφθονούν οι ιστορίες για άτομα με αναπηρίες ή ασθένειες που ξεπέρασαν τα εμπόδια τους για να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Τα εμπόδια σας μπορούν να ξεπεραστούν.

Διαβάστε περισσότερα  7 μικροί τρόποι για να κάνετε τη ζωή πιο απλή

Δικαιολογία #3: Έχω κολλήσει γιατί δεν έχω αρκετό χρόνο για να κάνω αλλαγές.

Έχετε συναντήσει ποτέ ένα χαρούμενο, επιτυχημένο άτομο που αποφεύγει τακτικά την ευθύνη, κατηγορεί και δείχνει με το δάχτυλο και δικαιολογεί τη δυσάρεστη ζωή του; Ούτε εγώ. Η αλήθεια είναι ότι γράφεις τη μοίρα σου μέσα από τις επιλογές που κάνεις κάθε μέρα. Γίνεσαι αυτό που κάνεις επανειλημμένα. Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζετε πού πηγαίνετε και γιατί, παρά να φτάσετε γρήγορα εκεί. Στην πραγματικότητα, το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να γνωρίζεις ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή και να τα ιεραρχήσεις ανάλογα.

Οι περισσότεροι από εμάς αφιερώνουμε πολύ χρόνο σε επείγοντα πράγματα και όχι αρκετό χρόνο σε σημαντικά πράγματα. Κάντε λοιπόν τη χάρη στον εαυτό σας και εφαρμόστε αυτά τα τρία βήματα δράσης κάθε φορά που δημιουργείτε ή ταξινομείτε τη λίστα υποχρεώσεων:

  1. Σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ του επείγοντος και του σημαντικού.
  2. Ελέγξτε όλες τις υποχρεώσεις στη λίστα σας.
  3. Κάνε πρώτα αυτό που είναι σημαντικό. (Ανάγνωση Το ΕΝΑ Πράγμα.)

Δικαιολογία #4: Θα είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα ​​χωρίς _____.

Συμπλήρωσε το κενό: Χρειάζομαι το κρασί μου, το τυρί μου, τα γλυκά μου, τις τηλεοπτικές εκπομπές μου, τις δέκα ώρες ύπνου μου, το μεγάλο μου σπίτι, την φανταχτερή μου γκαρνταρόμπα κ.λπ. Αυτές είναι πολυτέλειες που πείθουμε τους εαυτούς μας ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μπορούμε να δικαιολογήσουμε ότι δεν κάνουμε θετικές αλλαγές, όπως να τρώμε πιο υγιεινά ή να ασκούμαστε καθημερινά ή να εξοικονομούμε χρήματα ή να απλοποιούμε τη ζωή μας ή να χτίζουμε μια κερδοφόρα παρέα. Και όπως είπα, ούτε εγώ έχω ανοσία — στο παρελθόν είχα κάνει αυτές τις δικαιολογίες ο ίδιος, αλλά αποδείχτηκαν όλα ψέματα. Δεν χρειαζόμουν τίποτα από αυτά τα πράγματα στη ζωή μου και το να πιστέψω ότι το χρειαζόμουν ήταν απλώς εμπόδιο στις θετικές αλλαγές που μπορούσα να δημιουργήσω για τον εαυτό μου.

Δικαιολογία #5: Η ζωή προορίζεται να είναι πιο εύκολη και να απολαμβάνεις περισσότερο.

Σίγουρα, συμφωνώ ότι η ζωή πρέπει να είναι απόλαυση (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι) αλλά το πρόβλημα είναι ότι η ιδέα ότι η ζωή πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ εύκολη και ευχάριστη χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει κάθε είδους τεμπέλης συμπεριφορά. Θα μπορούσατε επίσης να καθίσετε στον καναπέ και να σκουπίσετε αυτά τα μπισκότα, γιατί η ζωή είναι προορισμένη να την απολαμβάνετε, σωστά; Οχι. Μπορείτε να κάνετε χωρίς πρόχειρο φαγητό και να απολαύσετε τη ζωή. Μπορείτε να ασκηθείτε και να το απολαύσετε. Μπορείτε να εγκαταλείψετε πολλή άνεση στη ζωή σας και να μην χάσετε τίποτα. Στην πραγματικότητα, το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης είναι συχνά το μονοπάτι της ελάχιστης ανταμοιβής.

Διαβάστε περισσότερα  Ποια είναι η μοναδική σας συνήθεια το νέο έτος; – Life Optimizer

Πρέπει να κάνεις δύσκολα πράγματα. Δεν υπάρχουν συντομεύσεις για οποιοδήποτε μέρος αξίζει να πάτε. Όπως είπε κάποτε ο Αϊνστάιν, «Η ιδιοφυΐα είναι 1% ταλέντο και 99% σκληρή δουλειά». Πρέπει να τρέξεις για να είσαι δρομέας. Πρέπει να γράψεις για να γίνεις συγγραφέας. Πρέπει να εργαστείτε ενεργά σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα για να μάθετε πώς να διευθύνετε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για να κάνεις τη δουλειά. Διαλογιστείτε λοιπόν αυτό κάθε μέρα: «Θα κάνω τη δουλειά. Δεν θα είναι εύκολο. Αξίζει τον κόπο!”

Δικαιολογία #6: Μου αξίζει μια ανταμοιβή (ή ένα διάλειμμα).

Όλοι αξίζουμε μια νόστιμη απόλαυση ή μια μέρα άδειας. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να δίνετε στον εαυτό σας μια ανταμοιβή ή ένα διάλειμμα όταν το αξίζει. Αλλά αν κάνετε αυτόν τον εξορθολογισμό πρωταρχικό κανόνα για τη ζωή, θα είστε πάντα σε ένα διάλειμμα. Θα δίνετε πάντα ανταμοιβές στον εαυτό σας και δεν θα τηρείτε ποτέ το αρχικό σχέδιο. Να τι κάνω αντ 'αυτού: Θεωρώ ότι η τήρηση του σχεδίου μου είναι η ίδια η ανταμοιβή. Βλέπω την επίτευξη των στόχων μου ως ένα δώρο που κάνω στον εαυτό μου. Το να τρέξω δεν είναι το πράγμα που πρέπει να περάσω για να λάβω μια ανταμοιβή – το τρέξιμο είναι η ανταμοιβή.

Δικαιολογία #7: Μπορώ να το κάνω αργότερα.

Σίγουρα, μπορείτε πάντα να το κάνετε αργότερα… αλλά ο μετέπειτα εαυτός σας θα νιώσει ακριβώς το ίδιο. Σκεφτείτε το: Γιατί ο μετέπειτα εαυτός σας πρέπει να είναι πιο πειθαρχημένος από τον σημερινό σας εαυτό; Δεν υπάρχει λόγος. Στην πραγματικότητα, επειδή επιτρέπετε στον εαυτό σας να χαλαρώσει τώρα, χτίζετε τη συνήθεια της αναβλητικότητας και στην πραγματικότητα καθιστάτε λιγότερο πιθανό ότι ο μετέπειτα εαυτός σας θα είναι πιο πειθαρχημένος.

Σήμερα, λοιπόν, σταματήστε να δικαιολογείτε γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε και αρχίστε να εστιάζετε σε όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το πραγματοποιήσετε. Σταματήστε να μιλάτε για αυτό που έχετε κάνει ή τι πρόκειται να κάνετε. Απλά κάντε το και αφήστε τις πράξεις σας να μιλήσουν από μόνες τους. Τα περισσότερα σπουδαία πράγματα στη ζωή δεν γίνονται τυχαία, γίνονται από επιλογή. Ποτέ δεν ξέρεις τι είναι δυνατό μέχρι να ρισκάρεις να το μάθεις. Μακροπρόθεσμα, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που κάνει τα όνειρα και τους στόχους σας εντελώς αδύνατο να επιτευχθούν: η έλλειψη δράσης σας σήμερα. (Ο Marc και εγώ το συζητάμε λεπτομερέστερα στο κεφάλαιο «Παραγωγικότητα» του 1.000 μικρά πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι ευτυχισμένοι, οι επιτυχημένοι άνθρωποι.)

Δικαιολογία #8: Μια φορά δεν θα βλάψει.

Αυτό το ψέμα είναι τόσο δελεαστικό, γιατί είναι κάπως αλήθεια: μια φορά δεν θα βλάψει. Υποθέτοντας, βέβαια, ότι είναι πραγματικά μόνο μία φορά. Μία μεζούρα παγωτό, μία χαμένη προπόνηση, μία φορά καθυστερεί αντί να δουλεύεις, κ.λπ. Δυστυχώς, δεν είναι ποτέ μόνο μία φορά. Η μία φορά σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας τώρα ξέρει ότι μπορεί να ξεφύγει με αυτή τη δικαιολογία και την επόμενη φορά, και η επόμενη «μία φορά» οδηγεί σε άλλη, μέχρι να πέσετε εντελώς από το βαγόνι.

Κάνε μια συμφωνία με τον εαυτό σου: μην πιστεύεις ποτέ το ψέμα «μια φορά». Εάν πρόκειται να επιτρέψετε στον εαυτό σας μια μπάλα παγωτό, αποφασίστε αυτό εκ των προτέρων και βάλτε το στο σχέδιό σας – «Θα επιτρέψω στον εαυτό μου μια μερίδα γλυκών μία φορά το Σαββατοκύριακο» και μείνετε στο σχέδιό σας, αντί να αποφασίσετε αμέσως. όταν η συνείδησή σου είναι αδύναμη.

Διαβάστε περισσότερα  Μια βασική αρχή – Life Optimizer

Δικαιολογία #9: Έχω ήδη αποτύχει πάρα πολύ.

Είσαι μόνο άνθρωπος. Αν χαλάσεις, δεν πειράζει. Απλά μην μένεις κάτω. Ξεκουραστείτε και μετά σηκωθείτε για να μπορέσετε να πάτε εκεί που θα προτιμούσατε να είστε. Τα λάθη μας κάνουν σοφότερους. Οι αποτυχίες μας βοηθούν να αναπτυχθούμε. Η ελπίδα μας κρατάει. Και η αγάπη είναι ο λόγος που ζούμε. Συνεχίστε να μαθαίνετε, να αγαπάτε και να ζείτε.

Όπως είπε κάποτε ο Winston Churchill, «Η επιτυχία δεν είναι ποτέ οριστική, η αποτυχία δεν είναι ποτέ μοιραία. Είναι θάρρος να συνεχίσεις αυτό που μετράει». Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Η επιμονή είναι η μητέρα κάθε παραγωγικής προσπάθειας. Οι αποτυχίες, μικρές και μεγάλες, συμβαίνουν καθημερινά στους καλύτερους από εμάς. Οι πιο δυνατοί, πιο παραγωγικοί άνθρωποι δεν είναι αυτοί που πετυχαίνουν πάντα, αλλά αυτοί που δεν τα παρατάνε όταν χάνουν.

Στη ζέστη της στιγμής που νιώθεις ότι θέλεις να τα παρατήσεις, σκεφτείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει και γιατί ξεκινήσατε εξαρχής. Πολλές φορές είστε πολύ πιο κοντά στο να κάνετε μια σημαντική ανακάλυψη από όσο νομίζετε. Μερικοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους όταν έχουν σχεδόν φτάσει στο στόχο τους, ενώ άλλοι κατακτούν τους στόχους τους καταβάλλοντας, μέχρι το τελευταίο δυνατό δευτερόλεπτο, πιο δυναμικές προσπάθειες από ποτέ.

Συμπέρασμα: Μόλις μάθετε να το κόψετε, γίνεται συνήθεια. Κάντε κάποιες απαραίτητες προσαρμογές και ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ! (Ανάγνωση Οι Αρχές της Επιτυχίας.)

Δικαιολογία #10: Είναι πολύ αργά τώρα.

Η αλλαγή είναι σταθερή, αλλά η ανάπτυξη είναι προαιρετική. Μείνετε κολλημένοι ή μάθετε και αναπτυχθείτε. Το πού θα καταλήξεις εξαρτάται από την καθημερινή σου στάση και απόκριση. Και ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις τη στάση σου για κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις. Απλώς αποφασίστε να κάνετε το καλύτερο. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν μετανιώνω.

Ειλικρινά, τίποτα δεν είναι αργά μέχρι να σταματήσει να χτυπά η κουρασμένη καρδιά σας. Εάν το διαβάζετε αυτήν τη στιγμή, συγχαρητήρια, είστε ζωντανός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πολύ αργά για εσάς. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν το θέλετε σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικά και να κάνετε κάτι νέο να συμβεί. Το μέλλον σου είναι άμεσο. Πιάστε το με τα δύο χέρια και συνεχίστε να προχωράτε. Όταν βρίσκεστε σε ένα οδόφραγμα και αντιμετωπίζετε την επιλογή να καθίσετε και να μην κάνετε τίποτα ή να κάνετε κάτι για να σημειώσετε περαιτέρω πρόοδο, επιλέξτε το δεύτερο.

Σκεφτείτε, δουλέψτε και σκαρφαλώστε αν χρειαστεί.

Προχώρησε τη ζωή σου μπροστά.

Σήμερα!

(Σημείωση: Ο Marc και εγώ κάνουμε μια βαθιά βουτιά σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία με τους μαθητές μας στο Getting Back to Happy Course & Coaching.)

Σειρά σου…

Τι είδους δικαιολογίες αντηχούν μερικές φορές στο πίσω μέρος του μυαλού σας; Ποια είναι μια τέτοια δικαιολογία που σας έχει κρατήσει πίσω;

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας αφήνοντας ένα σχόλιο παρακάτω.

(Τέλος, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, φροντίστε να εγγραφείτε στο δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα άρθρα όπως αυτό στα εισερχόμενά σας κάθε εβδομάδα.)