Η μέρα που έπαψες να νιώθεις συγκλονισμένος

3 τρόποι για να βρείτε την ειρήνη σας όταν η ζωή σας αισθάνεται συντριπτική

Η μέρα που έπαψες να νιώθεις συγκλονισμένος

Πάρα πολλά να κάνετε, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να το κάνετε.

Ακούγεται οικείο?

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, στην αυγή της σύγχρονης επανάστασης του Διαδικτύου, οι άνθρωποι προέβλεπαν ότι οι τεχνολογικές μας εξελίξεις θα μας επέτρεπαν τελικά να εργαζόμαστε λιγότερο, ώστε να δίνουμε περισσότερη προσοχή σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχουν πολλά στοιχεία για το αντίθετο.

Μπορεί να είμαστε σε θέση να πετύχουμε τα διπλάσια στο μισό χρόνο, αλλά αυτό είναι το αναμενόμενο από εμάς τώρα – είναι η νέα βάση. Επιπλέον, η τεχνολογία γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο μας με ατελείωτες περισπασμούς – ελέγχουμε μηνύματα κειμένου, email, Facebook, Instagram, Snapchat κ.λπ., 24/7.

Και έτσι, παρά τα πλεονεκτήματά της, η τεχνολογία μας μας κάνει να νιώθουμε απελπιστικά συγκλονισμένοι όσο ποτέ.

Η λύση?

Ενσυνειδητότητα.

Ή πιο συγκεκριμένα: η ενσυνειδητότητα καθώς σχετίζεται με την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, την εγκατάλειψη και την αναπλαισίωση των σκέψεών μας.

1. Η τέχνη της ενσυνείδητης προτεραιότητας

Η στιγμή που παραδεχόμαστε στον εαυτό μας ότι προσπαθούμε στριμώχνουμε πάρα πολλά πράγματα (εργασίες, υποχρεώσεις, περισπασμούς κ.λπ.) σε έναν σχετικά μικρό χώρο (24 ώρες την ημέρα), γίνεται προφανές ότι πρέπει να καθαρίσουμε κάποια ακαταστασία από τα προγράμματά μας.

Η προσεκτική ιεράρχηση είναι το κλειδί.

Δώστε μεγάλη προσοχή σε όλα τα πράγματα που κάνετε σήμερα – όλα αυτά που προσπαθείτε να χωρέσετε σε 24 ώρες. Πόση τηλεόραση παρακολουθείτε το πρωί και το βράδυ; Ποιες ιστοσελίδες περιηγείστε; Τι παιχνίδια παίζεις; Πόσο χρόνο ξοδεύετε στέλνοντας μηνύματα, στέλνοντας email ή ενημερώνοντας τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Πόσο online βιτρίνες κάνετε; Πόσο χρόνο αφιερώνετε στο φαγητό, το καθάρισμα και τη φροντίδα των άλλων; Σε τι άλλο ξοδεύετε τα πολύτιμα λεπτά της ημέρας σας;

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσετε πρώτα είναι ότι κάνετε πάρα πολλά τυχαία πράγματα που δεν χρειάζεται να γίνουν – πάρα πολλά σπατάλη χρόνου. Τότε μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι είστε υπερβολικά δεσμευμένοι με πάρα πολλές υποχρεώσεις – και αυτές οι υποχρεώσεις γεμίζουν τη ζωή σας.

Μπορείτε να αρχίσετε να κλέβετε το χρόνο σας, εξαλείφοντας όσο το δυνατόν περισσότερους περιττούς περισπασμούς και υποχρεώσεις και λέγοντας «όχι» σε νέες που προκύπτουν. Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, φυσικά, αλλά το σημαντικό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι ΜΠΟΡΕΙΣ να αλλάξεις τον τρόπο κατανομής του χρόνου σου.

Στη συνέχεια, κοιτάξτε τη λίστα υποχρεώσεών σας (υποθέτοντας ότι έχετε μία): πόσα από αυτά τα πράγματα μπορείτε λογικά να κάνετε τις επόμενες 24 ώρες; Πιθανότατα μόνο τρία με πέντε, με λογική.

Διαβάστε περισσότερα  11 εύκολοι τρόποι για να απλοποιήσετε τη ζωή σας

Τώρα αναρωτηθείτε το εξής: σε ποια εργασία θα εργάζατε αν μπορούσατε να εργαστείτε μόνο σε μία εργασία τις επόμενες 24 ώρες; Αυτή είναι η #1 προτεραιότητά σας. Μόνο αυτό το καθήκον. Η αλήθεια είναι ότι πιθανότατα δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε τα πάντα στη λίστα σας σε μια μέρα και δεν μπορείτε να κάνετε τις τρεις έως πέντε κορυφαίες εργασίες σας αυτή τη στιγμή. Μπορείτε να κάνετε μόνο ένα πράγμα τη φορά. Έτσι, απλώς επικεντρωθείτε στην εργασία σας #1 και, μόλις τελειώσετε, στη συνέχεια καταλάβετε ποια είναι η επόμενη εργασία σας #1.

Καθαρίστε όλα τα άλλα και εστιάστε.

2. Η τέχνη του Mindfully Letting Go

Τι γίνεται λοιπόν με όλα τα άλλα πράγματα που θέλετε να κάνετε (ή νιώθετε ότι «πρέπει» να κάνετε), τα οποία απλά δεν μπορείτε να κάνετε; Τι κάνετε με τις εργασίες που δεν χωρούν σε 24 ώρες;

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η τέχνη του να αφήνεσαι.

Είχες πάρα πολλά πράγματα που ήθελες να χωρέσεις στην ημέρα σου και τώρα το συνειδητοποιείς, οπότε αποφάσισες να βάλεις μόνο τα σημαντικά πράγματα στη λίστα προτεραιοτήτων σου. Αλλά αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν μερικά πράγματα που πιστεύετε ότι «πρέπει» να κάνετε και δεν θα ταιριάζουν.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;

Μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα αύριο. Ή μπορείτε να αποφασίσετε να μην τα κάνετε καθόλου. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα χωρέσουν στις επόμενες 24 ώρες της ζωής σας. Και αφού αυτά τα πράγματα δεν ήταν κορυφαίες προτεραιότητες, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα πρόβλημα.

Ένα πρόβλημα προκύπτει μόνο όταν αισθάνεστε άγχος, κατάνυξη και απογοήτευση επειδή δεν μπορείτε να τα χωρέσετε όλα. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο τρόπος που αισθάνεστε βασίζεται στα ιδανικά σας – στη σκέψη ότι πρέπει να μπορείτε να τα κάνετε όλα. να είστε τα πάντα για όλους και να είστε υπεράνθρωποι – όχι η πραγματικότητά σας.

Πρέπει λοιπόν να προσαρμόσετε τα ιδανικά σας ώστε να ταιριάζουν με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα σήμερα. Μπορείτε μόνο να επιλέξετε να κάνετε κάποια πράγματα –τα σημαντικά πράγματα– και όλα τα άλλα θα πρέπει να περιμένετε μέχρι αύριο ή να διαγραφείτε από τη λίστα σας.

Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να πάρετε περισσότερες από 24 ώρες την ημέρα, πρέπει να προσαρμόσετε τα ιδανικά σας.

Διαβάστε περισσότερα  Ποια είναι η μοναδική σας συνήθεια; – Life Optimizer

Εστιάστε σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό και κάντε ό,τι μπορείτε να κάνετε σήμερα.

Αρκετά.

Αφήστε τη σκέψη ότι δεν είναι.

3. Η τέχνη του Mindfully Reframing

Μόλις διαχειριστείτε καλύτερα τις προτεραιότητές σας και αφήσετε μερικά πράγματα, ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε γενικά την πολυάσχολη δουλειά που σας κυριεύει.

Ως άνθρωποι, πόσο απασχολημένοι είμαστε νομίζω είμαστε ενισχύει το πόσο συγκλονισμένοι νιώθουμε. Δηλαδή, οι ιστορίες που λέμε στους εαυτούς μας για τη ζωή μπορούν να κλιμακώσουν δραματικά ή να μειώσουν τα επίπεδα άγχους μας. Εδώ είναι που το reframing κάνει τη διαφορά.

Σε μια πρόσφατη συνεδρία καθοδήγησης, μια από τις νεότερες φοιτήτριές μας, η Rebecca, σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών, η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας επιτυχημένης επιχείρησης φωτογραφίας, μας μίλησε πρόσφατα για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται τη ζωή της (το μοιράζομαι με άδεια):

«Συνήθιζα να περιέγραφα τη ζωή μου ως συντριπτική και πολυάσχολη, αλλά όχι πια. Τώρα, το βλέπω ως εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον. Νιώθω ενδυναμωμένος από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζω προσωπικά και επαγγελματικά. Δεν είμαι σε άρνηση και σίγουρα είμαι εξαντλημένος στο τέλος των περισσότερων ημερών. Αλλά τώρα είναι ένα ικανοποιητικό είδος εξάντλησης. Έκανα ό,τι μπορούσα και έκανα ό,τι μπορούσα. Και αυτό με κάνει να νιώθω καλά. Φυσικά, υπάρχουν σκληροί συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν κάποιες μέρες, αλλά δεν πειράζει – οι συμβιβασμοί που πρέπει να κάνω απλώς ρίχνουν φως στις προτεραιότητές μου. Δεν μπορώ να τα κάνω όλα. Μπορώ όμως να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Και μπορώ να κάνω πράγματα για τους σωστούς λόγους. Και μπορώ να κάνω τους ανθρώπους να νιώσουν σεβασμό και αγάπη στην πορεία».

Το συμπέρασμα είναι ότι είναι εύκολο να αισθάνεσαι συγκλονισμένος όταν έχεις πολλές ευθύνες, δεσμεύσεις και εργασίες στο πιάτο σου. Το κλειδί είναι να περιορίσετε τις προτεραιότητές σας, να αφεθείτε όταν είναι λογικό και στη συνέχεια να βρείτε ένα «αναπλαίσιο» που σας επιτρέπει να δείτε πώς η ζωή σας δεν είναι πραγματικά συντριπτική αλλά αντίθετα πλούσια και ενδιαφέρουσα, και μόνο τόσο απασχολημένη όσο αποφασίζετε φτιάξε το.

Αποσπάσματα για να διευκολυνθεί ένα καταβεβλημένο μυαλό

Εάν χρειάζεστε λίγη επιπλέον έμπνευση, εδώ είναι επτά αποσπάσματα που με βοηθούν να κρατάω τα πράγματα σε προοπτική – περιλαμβάνουν μερικά βασικά μαθήματα που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία έχω τεκμηριώσει σε διάφορες αρχειοθετημένες αναρτήσεις ιστολογίου (και τώρα στο βιβλίο μας). Όταν η ζωή γίνεται ταραχώδης και νιώθω ότι με κατακλύζει, σκέφτομαι αυτά τα αποσπάσματα για όσο διάστημα χρειάζεται να αλλάξω τη νοοτροπία μου. Σας ενθαρρύνω να κάνετε το ίδιο…

  1. Η καλύτερη στιγμή για να πάρετε μια βαθιά ανάσα είναι όταν δεν σας αρέσει. Γιατί τότε μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά.
  2. Το άγχος και η υπερένταση προέρχονται από τον τρόπο που ανταποκρίνεστε, όχι από τον τρόπο που είναι η ζωή. Προσαρμόστε τη στάση σας και το άγχος και η υπερένταση θα εξαφανιστούν. ΕΣΕΙΣ ελέγχετε τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή. (Σημείωση: Ο Άγγελος και εγώ το συζητάμε λεπτομερώς στο κεφάλαιο «Ευτυχία» του 1.000 Μικρά Πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι ευτυχισμένοι, οι επιτυχημένοι άνθρωποι.)
  3. Αυτό που προσέχεις μεγαλώνει. Εστιάστε αποκλειστικά σε ό,τι έχει σημασία και αφήστε ό,τι δεν έχει σημασία.
  4. Είναι εντάξει. Δείξε λίγη αγάπη στον εαυτό σου. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για όλους σε κάθε περίσταση. Κάνε ό,τι μπορείς και κάνε το με χαρούμενη καρδιά.
  5. Η ανησυχία, η απογοήτευση, ο θυμός και η αναβλητικότητα θα σας κουράσουν. Η πραγματική, ειλικρινής προσπάθεια, αντίθετα, θα σας δώσει ενέργεια. Δράσε ανάλογα.
  6. Συνέχισε. Ενα βήμα τη φορά. Ο αληθινός σκοπός δεν έχει χρονικό όριο. Ο αληθινός σκοπός δεν έχει προθεσμία. Απλώς επικεντρωθείτε στο βήμα που κάνετε.
  7. Ό,τι κι αν γίνει, μπορείτε πάντα να πολεμήσετε τις μάχες του σήμερα. Μόνο όταν προσθέτεις τις άπειρες μάχες του χθες και του αύριο, η ζωή γίνεται υπερβολικά περίπλοκη.
Διαβάστε περισσότερα  10 πράγματα που αρνούνται να κάνουν οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι

Σειρά σου…

Προκαλέστε τον εαυτό σας σήμερα να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ένα σημαντικό πράγμα που κάνετε στην πραγματικότητα, ένα μικρό βήμα τη φορά.

Ειλικρινά, αυτό είναι όλο η ζωή – ένα τελετουργικό να κάνεις μικρά, σημαντικά βήματα, στιγμή προς στιγμή, και μετά μια μέρα, όταν κοιτάς πίσω, όλα συνιστούν κάτι που αξίζει τον κόπο… κάτι που είναι συχνά πολύ καλύτερο και διαφορετικό από αυτό που είχες οραματιστεί όταν ξεκινήσατε. (Σημείωση: Ο Άγγελος και εγώ χτίζουμε μικρές τελετουργίες που αλλάζουν τη ζωή με τους μαθητές μας στην ενότητα «Στόχοι και Ανάπτυξη» του Getting Back to Happy.)

Αφήστε λοιπόν ένα σχόλιο παρακάτω και ενημερώστε μας:

Ποιο είναι το ένα μικρό, σημαντικό βήμα στο οποίο θα εστιάσετε στη συνέχεια;

Επίσης, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, φροντίστε να εγγραφείτε στο δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα άρθρα όπως αυτό στα εισερχόμενά σας κάθε εβδομάδα.

Φωτογραφία από: Dingzeyu Li