5 δημοφιλείς μύθοι για την επιτυχία που πρέπει να αγνοηθούν

5 δημοφιλείς μύθοι για την επιτυχία που πρέπει να αγνοηθούν

5 δημοφιλείς μύθοι για την επιτυχία που πρέπει να αγνοηθούν
με Peter Banerjea

«Τα δέντρα που αργούν να αναπτυχθούν δίνουν τον καλύτερο καρπό».
? Ο Μολιέρος

Πόσο συχνά σας έχει συμβεί αυτό; …

Θέλετε να κάνετε περισσότερα με τη ζωή σας – να αποκτήσετε καλή φόρμα, να ακολουθήσετε ένα χόμπι με το οποίο είστε παθιασμένοι, να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση ή να εργαστείτε για μια νέα καριέρα κ.λπ. Ξεκινάτε να χτίζετε μια θετική συνήθεια που θα σας οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση – άσκηση, νωρίς ξύπνημα, γραφή, διαλογισμός, βραδινή ρουτίνα, μελέτη κ.λπ.

Ξεκινάτε με πολλή αποφασιστικότητα (για μια εβδομάδα ίσως). Τότε κάτι σας κάνει να παραλείψετε τη συνήθεια σας για μερικές μέρες: ένα νέο έργο στη δουλειά, απροσδόκητα οικιακά γεγονότα, ασθένεια, οικογενειακή επίσκεψη κ.λπ.

Αυτές οι «απασχολημένες» μέρες συνεχίζουν να εμφανίζονται και έτσι παραλείπετε πιο συχνά. Σε λίγο, εγκαταλείπετε εντελώς τη νέα σας συνήθεια.

Είναι απογοητευτικό, έτσι δεν είναι; Προσπαθείτε ξανά και ξανά να χτίσετε θετικές συνήθειες, αλλά δεν μπορείτε;

Μερικές φορές νιώθεις ότι απλά δεν έχεις μέσα σου να κάνεις τίποτα πια. Είστε πολύ απασχολημένοι, πολύ μεγάλοι και απλά εξαντλημένοι.

Τι γίνεται όμως αν αυτό δεν είναι αλήθεια; Τι θα συμβεί αν τα μόνα πράγματα που σας κρατούν πίσω είναι μερικές περιοριστικές πεποιθήσεις; Και δεν μιλάω για αρνητικές πεποιθήσεις.

Διατηρούμε πολλές πεποιθήσεις για το τι λειτουργεί, για τον σωστό τρόπο να κάνουμε πράγματα και για το τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε επιτυχημένοι. Και επιφανειακά, πολλές από αυτές τις πεποιθήσεις ακούγονται αρκετά θετικές και παρακινητικές, και είναι σε ορισμένες καταστάσεις. Ωστόσο, σε πολλές άλλες καταστάσεις, μετατρέπονται σε παρακινητικούς μύθους που ακρωτηριάζουν εντελώς την πρόοδό μας και μας εμποδίζουν να χτίσουμε θετικές συνήθειες. ΑΣΕ με να εξηγήσω…

Μύθος #1: Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δουλέψετε πολύ, πολύ σκληρά για να πετύχετε.

Αυτή η πεποίθηση είναι από μόνη της υπεύθυνη Τουλάχιστον οι μισές από τις προσωπικές αποτυχίες που οι άνθρωποι έχουν συζητήσει μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά είναι αλήθεια!

Άλλωστε, όλοι συμφωνούν ότι η επιτυχία απαιτεί σκληρή δουλειά, ανεξάρτητα από το αν θέλετε να τρέξετε έναν μαραθώνιο ή να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Στο βιβλίο, Ακριβείς τιμές, Ο Malcolm Gladwell λέει ότι χρειάζονται περίπου 10.000 ώρες επιμελούς εξάσκησης για να κυριαρχήσετε έναν τομέα. Με απλά λόγια, η σκληρή δουλειά είναι κάτι που απλά δεν μπορείς να αποφύγεις, ακόμα κι αν δουλεύεις έξυπνα.

Ωστόσο, πιθανότατα έχετε και άλλες επαγγελματικές ευθύνες, οικιακές δουλειές και οικογενειακές ευθύνες. Πού βρίσκετε τον χρόνο και την ενέργεια για να δουλέψετε σκληρά για νέες θετικές συνήθειες κάθε μέρα; Για παράδειγμα, μπορεί να προσπαθείτε να αποκτήσετε μια συνήθεια να ασκείτε για 30 λεπτά κάθε μέρα. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις μέρες που δεν έχεις 30 λεπτά; Παρακάμπτεις και μετά συνεχίζεις να παρακάμπτεις.

Τα καλά νέα είναι ότι η σκληρή δουλειά ΔΕΝ είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην επιτυχία, τουλάχιστον όχι αρχικά, όταν μόλις αρχίζεις να χτίζεις μια συνήθεια. Το μόνο πράγμα που έχει σημασία αρχικά είναι να κάνετε πραγματικά τη συνήθεια κάθε μέρα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επομένως, αντί να προσπαθείτε να ασκείστε για 30 λεπτά την ημέρα, ξεκινήστε με μόλις δύο λεπτά την ημέρα.

Ίσως αναρωτιέστε – δύο λεπτά την ημέρα σαφώς δεν θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε κανένα αποτέλεσμα, οπότε ποιο είναι το νόημα;

Το θέμα είναι απλά να συνηθίσεις σε μια καθημερινή ρουτίνα. Συνήθεια είναι κάτι που κάνεις χωρίς θέληση, κάτι που σου έρχεται φυσικά. Κάνοντάς το καθημερινά εκπαιδεύεις ένα μέρος του εγκεφάλου σου – την έλικα της έλικας – να ενσωματώνει αυτή τη δραστηριότητα και να την κάνει τόσο φυσική όσο το βούρτσισμα των δοντιών σου κάθε πρωί.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να εξισορροπήσετε ξανά τη ζωή σας – Life Optimizer

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο εγκέφαλός σας θα συνηθίσει τη διαδικασία να κάνετε τη δραστηριότητα κάθε μέρα σε μια συγκεκριμένη ώρα ή μέρος. Τότε είναι που μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο κατά δύο έως πέντε λεπτά κάθε εβδομάδα. Αν το παίρνετε αργά, σας επιτρέπει να κάνετε σταδιακές προσαρμογές στην καθημερινή σας ρουτίνα για να προσαρμόσετε τη νέα σας συνήθεια.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα φτάσετε τον στόχο των 30 λεπτών σας και θα σας έχει γίνει μια συνήθεια για τη ζωή που δεν σας φαίνεται βάρος.

Το κλειδί:

Απλώς θυμηθείτε, η σκληρή δουλειά είναι σημαντική, αλλά αυτό είναι το δεύτερο βήμα προς την αλλαγή.

Το πρώτο βήμα είναι η συνέπεια. Μόλις γίνετε συνεπείς με μια μικρή συνήθεια, μόνο τότε θα πρέπει να αρχίσετε να εργάζεστε σκληρότερα σε αυτήν. (Ο Marc και ο Angel χτίζουν μικρές συνήθειες που αλλάζουν τη ζωή τους με τους μαθητές στην ενότητα «Στόχοι και Ανάπτυξη» του Getting Back to Happy.)

Μύθος #2: Πρέπει να έχετε μια δύσκολη προθεσμία και αν δεν την πετύχετε θα αποτύχετε.

Προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες συνήθειες για να επιτύχετε ορισμένους στόχους εντός μιας καθορισμένης προθεσμίας; Κάτι σαν, «Πρέπει να χάσω 10 κιλά σε ένα μήνα» ή «Πρέπει να γίνω συγγραφέας που δημοσιεύεται μέσα σε ένα χρόνο».

Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα χωρίς να ορίσετε προθεσμίες. Τι θα γινόταν όμως αν σας έλεγα ότι οι προθεσμίες σας εμποδίζουν πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις; Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους:

Πρώτον, μια προθεσμία θα επιστήσει την προσοχή σας προς τον στόχο σας, το αποτέλεσμα που επιδιώκετε. Θα αξιολογείτε συνεχώς πόσο καλά τα πήγατε κάθε μέρα ελέγχοντας το βάρος σας ή κρίνοντας κριτικά την ποιότητα της γραφής σας.

Αυτό που δεν έχετε λάβει υπόψη σας είναι ότι τις πρώτες εβδομάδες, ενδέχεται να μην έχετε καθόλου ορατά αποτελέσματα. Μπορεί να δυσκολευτείτε να τρέξετε ακόμα και για μισό μίλι ή να γράψετε οτιδήποτε έχει νόημα. Όλα αυτά είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας ανάπτυξης δεξιοτήτων που περνά ο καθένας. Αυτή η έλλειψη ορατής προόδου μπορεί πραγματικά να σας αποθαρρύνει. Μπορεί να αισθάνεστε ότι απλά δεν έχετε αυτό που χρειάζεται και μπορεί να παρακινηθείτε να εγκαταλείψετε εντελώς τον στόχο σας.

Οι προθεσμίες κάνουν επίσης τους ανθρώπους να υποτιμούν τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρώσουν μια δουλειά. Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε αυτό να συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής. Οι άνθρωποι συχνά χάνουν προθεσμίες στο χώρο εργασίας ή καταλήγουν να κάνουν επιπλέον ώρες την τελευταία στιγμή. Εάν ορίσετε προθεσμίες που δεν είναι πρακτικές, δημιουργείτε μη ρεαλιστικές προσδοκίες που σύντομα θα σας αποθαρρύνουν.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι προθεσμίες έχουν χρόνο και χώρο, αλλά δεν είναι γενικά επωφελείς. Για παράδειγμα, οι σκληρές προθεσμίες έχουν πραγματικά σημασία για την οικοδόμηση μακροπρόθεσμων συνηθειών που αλλάζουν τη ζωή; Όχι, δεν το κάνουν. Ακόμα κι αν χρειαστείτε 10 χρόνια για να γίνετε δημοσιευμένος συγγραφέας ή να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση, φανταστείτε τον αντίκτυπο που θα έχει στην υπόλοιπη ζωή σας. Ποια είναι η μεγάλη βιασύνη; Κάντε το αργά και σταθερά… μικρά, συνεπή βήματα προς τα εμπρός κάθε μέρα.

Το κλειδί:

Ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες, ξεχάστε να θέσετε αυστηρές προθεσμίες και απλώς επικεντρωθείτε σε αυτό που είναι σημαντικό – χτίζοντας τα θεμέλια για τη θετική σας συνήθεια ή ρουτίνα. Εάν χρειάζεστε μια καλύτερη προσέγγιση για να παραμείνετε παρακινημένοι, εστιάστε στο «μεγάλο γιατί». Γιατί θέλετε να δημιουργήσετε αυτή τη συνήθεια/έργο/κ.λπ.; Τι ανταμοιβές θα κερδίσετε; Πώς θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους και πιο ολοκληρωμένους; Γράψτε το, θυμηθείτε το και αφήστε το να είναι η έμπνευσή σας!

Διαβάστε περισσότερα  11 εύκολοι τρόποι για να απλοποιήσετε τη ζωή σας

Μύθος #3: Πρέπει να είσαι μεγαλύτερος και καλύτερος από ό,τι είσαι αυτή τη στιγμή.

Οι στόχοι είναι σημαντικοί. Όλα τα ταξίδια αλλαγής πρέπει να ξεκινούν με έναν στόχο. Πρέπει επίσης να έχετε αποφασιστικότητα για να επιτύχετε αυτούς τους στόχους. Ωστόσο, τι πιστεύεις ότι συμβαίνει όταν είσαι πολύ αποφασισμένος; Αρχίζετε να τρέφετε μια άλλη πεποίθηση: αυτό που είστε αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά καλό.

Πριν από χρόνια, είχα εμπλακεί πολύ στις προσπάθειές μου να διαλογιστώ. Καθώς το ενδιαφέρον μου για τον διαλογισμό μεγάλωνε, άρχισα να λέω όλο και περισσότερο στον εαυτό μου: «Δεν είμαι αρκετά καλός» και «Πρέπει να είμαι καλύτερος σε αυτό». Άρχισα να παρατηρώ διάφορες ατέλειες μέσα μου που έπρεπε να «διορθωθούν».

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι υπερβολικές προσπάθειές μου να κάνω διαλογισμό για εκτεταμένες χρονικές περιόδους είχαν ανοίξει τις πόρτες για αυτοκριτική και άγχος. Ευτυχώς, συνειδητοποίησα ότι η εμμονή μου στον διαλογισμό με είχε κάνει να ξεχάσω έναν από τους βασικούς στόχους του διαλογισμού – την αυτοαποδοχή.

Οπότε η ουσία είναι η εξής: πρέπει να αποδεχτείς τον εαυτό σου όπως είσαι και μετά να δεσμευτείς για προσωπική ανάπτυξη. Εάν νομίζετε ότι είστε ήδη απολύτως «τέλειοι», δεν θα κάνετε καμία θετική προσπάθεια για να αναπτυχθείτε. Αλλά η διαρκής κριτική του εαυτού σας είναι εξίσου αντιπαραγωγική με το να μην κάνετε τίποτα, γιατί δεν θα μπορέσετε ποτέ να δημιουργήσετε νέες θετικές συνήθειες όταν εστιάζετε με εμμονή στα ελαττώματά σας.

Το κλειδί:

Ακολουθήστε τη μέση διαδρομή. Αλλάξτε το μάντρα σας από «Πρέπει να γίνω καλύτερος» σε «Θα κάνω το καλύτερο δυνατό σήμερα». Το δεύτερο μάντρα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό γιατί στην πραγματικότητα σας προτρέπει να αναλαμβάνετε θετική δράση κάθε μέρα, ενώ ταυτόχρονα αποδέχεστε την πραγματικότητα ότι κάθε προσπάθεια μπορεί να μην είναι τέλεια.

Θυμηθείτε: Είστε ήδη αρκετά καλοί. απλά χρειάζεσαι περισσότερη εξάσκηση.

Μύθος #4: Πρέπει να είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις τα πάντα για να πετύχεις.

Έχετε ακούσει αυτήν την ιστορία εκατομμύρια φορές: οι επιτυχημένοι άνθρωποι εργάζονται για ώρες χωρίς να κάνουν διαλείμματα, να τρώνε ή να κοιμούνται.

Μπορεί να έχετε ακούσει πώς ο Έρικ Κλάπτον συνήθιζε να εξασκεί την κιθάρα για 18 ώρες την ημέρα ή πώς ο Μπιλ Γκέιτς κοιμόταν μερικές φορές στο πάτωμα του γραφείου του για να εξοικονομήσει χρόνο που θα του έπαιρνε για να πάει στο σπίτι ή πώς ο Έντισον δούλευε για μέρες χωρίς σπάσει ενώ εφευρίσκει τη λάμπα. Το υποκείμενο μήνυμα: πρέπει να θυσιάσετε ακόμη και τις βασικές φυσιολογικές σας ανάγκες αν θέλετε να πετύχετε.

Αυτές οι ιστορίες εμπνέουν θαυμασμό στη σημερινή κουλτούρα που επηρεάζεται από τις εταιρείες. Αλλά σε κάνουν να αγνοήσεις μια κρίσιμη ερώτηση: Δούλευαν αυτοί οι άνθρωποι σε υπεράνθρωπα επίπεδα κάθε μέρα; Οχι!

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βρουν περισσότερο χρόνο για τις θετικές συνήθειες και τα σχέδιά τους παραλείποντας το πρωινό, κοιμώντας λιγότερο από έξι ώρες ή κάνοντας σχεδόν καθόλου διαλείμματα στη δουλειά. Τέτοια δραστικά μέτρα είναι επιστημονικά γνωστό ότι είναι σίγουροι τρόποι μείωσης της παραγωγικότητάς σας. Μειώνουν την ενέργειά σας, το IQ, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, τη δύναμη της θέλησης και πολλά άλλα.

Αργά ή γρήγορα, η θυσία επαρκούς τροφής ή ύπνου θα γίνει πολύ ενοχλητικό για να το διατηρήσετε και θα καταλήξετε να το κόψετε πολύ σύντομα.

Διαβάστε περισσότερα  5 σημάδια ότι κάνετε πάρα πολλά για πάρα πολύ καιρό

Το κλειδί:

Αντί να προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο με υπερβολικές θυσίες, γιατί να μην αφιερώνετε λιγότερο χρόνο σε πράγματα που έχουν λιγότερο σημασία; Αφιερώστε λιγότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λιγότερο χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση ή λιγότερα βράδια στην παμπ.

Μύθος #5: Μπορείτε (και πρέπει) να μεταμορφώσετε εντελώς τον εαυτό σας ταυτόχρονα.

Έχετε μια μελλοντική εικόνα για τον εαυτό σας ως μεταμορφωμένο άτομο; Κάποιος που είναι πιο υγιής, πιο χαρούμενος, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, απίστευτα παραγωγικός, πάντα ικανός να ισορροπήσει δουλειά και ζωή κ.λπ.

Οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε σε κάποιο βαθμό. Κάθε τόσο, έχουμε κίνητρο να κάνουμε κάτι για να γίνουμε αυτό το άτομο. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα αυτού είναι κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, όταν παίρνουμε αποφάσεις με μια αξιοσημείωτη ποσότητα αισιοδοξίας. Όλα φαίνονται πιθανά τη νέα χρονιά!

Ξεκινάς με τεράστιο κίνητρο: «Ναι, αυτή τη φορά, θα είναι διαφορετικά!» Αλλά ξέρετε πώς πάει συνήθως. Τα ψηφίσματα απλά μένουν… λοιπόν, τα ψηφίσματα και οι ευχές για κάποια άλλη στιγμή.

Ο υπερβολικός ενθουσιασμός σας είναι στην πραγματικότητα η αιτία της αποτυχίας σας. Όταν προσπαθείτε να χτίσετε έξι νέες συνήθειες κάθε φορά, ή ακόμα και δύο, θα καταπονεθείτε και πιθανότατα θα αποτύχετε σε κάθε συνήθεια.

Γιατί; Γιατί η πραγματοποίηση αλλαγών απαιτεί θέληση. Στο βιβλίο Δύναμη της θέλησης: Ανακαλύπτοντας ξανά τη μεγαλύτερη ανθρώπινη δύναμη, από τον Roy Baumeister, έναν από τους σημαντικότερους αυθεντίες σε αυτόν τον τομέα, εξηγεί πώς έχουμε περιορισμένη ποσότητα θέλησης με τον ίδιο τρόπο που έχουμε περιορισμένη ποσότητα φυσικής ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Η προσπάθεια να χτίσετε δύο νέες συνήθειες ταυτόχρονα μοιράζει τη διαθέσιμη δύναμη της θέλησής σας μεταξύ αυτών των δύο επιδιώξεων, καθιστώντας σας πιο δύσκολο να κάνετε κάποια από τις δύο.

Το κλειδί:

Η επιτυχημένη μεταμόρφωση ξεκινά με την οικοδόμηση μιας ενιαίας συνήθειας, κατά προτίμηση της απλούστερης πρώτα. Μην ξεκινήσετε τη δεύτερη συνήθεια μέχρι να κάνετε σταθερά την πρώτη για τουλάχιστον ένα μήνα. Αφήστε την πρώτη σας νίκη να ανοίξει το δρόμο για τη δεύτερη.

Κλείσιμο Σκέψεων

Μπορεί να έχετε αποτύχει στο να δημιουργήσετε θετικές συνήθειες και αλλαγές στη ζωή σας πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε πολύ απασχολημένοι, απείθαρχοι ή τεμπέληδες. Τρέφατε μόνο κάποιες πεποιθήσεις που σας κρατούσαν πίσω. Μόλις απελευθερωθείτε από την παραπλανητική λαβή αυτών των πεποιθήσεων, θα δείτε τη διαφορά.

Τις πρώτες εβδομάδες, ξεχάστε πόσο καιρό ή πόσο καλά τα πάτε και απλώς κάντε το! Ξεχάστε τις προθεσμίες, τις θυσίες, την αυτο-μεταμόρφωση ή οποιουσδήποτε άλλους παρακινητικούς μύθους. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να δουλέψετε πάνω στη θετική σας συνήθεια για δύο έως πέντε λεπτά κάθε μέρα. Αυτό είναι!

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο παιχνίδι. Κάντε το πρώτο βήμα σήμερα!

Σειρά σου…

Ποιο σημείο παραπάνω σας είχε μεγαλύτερη απήχηση;

Σας έχει κρατήσει κάποιος από αυτούς τους μύθους στο παρελθόν;

Θα ήθελα να ακούσω νέα σας. Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω και μοιραστείτε τις σκέψεις και τις γνώσεις σας με την κοινότητα.


Βιογραφικό συγγραφέα: Ο Peter Banerjea είναι συνιδρυτής του Επιτυχία Είναι Τι, μια εταιρεία προπονητών επιτυχίας. Είναι σε μια αποστολή να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους πιο γρήγορα κατακτώντας το χρόνο και χτίζοντας υπερ-παραγωγικές συνήθειες. Αποκτήστε το τελευταίο δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο του: «Ο ανόητος οδηγός για την οικοδόμηση συνηθειών που αλλάζουν τη ζωή σε ένα αεράκι».

Φωτογραφία από: Κρις Φρανκ