6 τρόποι που σπαταλάμε τη ζωή μας (μαζί με τις δυνατότητές μας για επιτυχία)

6 Τρελά δημοφιλείς τρόποι για να σπαταλήσετε μια ζωή

6 τρόποι που σπαταλάμε τη ζωή μας (μαζί με τις δυνατότητές μας για επιτυχία)

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται να κάνουμε είναι συχνά αυτό που νιώθουμε περισσότερο να αποφύγουμε.

Αν δεν ακολουθήσουμε αυτό που θέλουμε, δεν θα το αποκτήσουμε ποτέ. Αν δεν κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις, θα λαμβάνουμε πάντα τις λάθος απαντήσεις. Αν δεν κάνουμε ένα βήμα μπροστά, θα μένουμε πάντα στο ίδιο ακριβώς σημείο. Η ζωή είναι ένα ταξίδι που αποτελείται από μικρά βήματα. Το κλειδί είναι να κάνετε αυτά τα βήματα, κάθε μέρα.

Το ξέρουμε ήδη, σωστά;

Αλλά πόσο συχνά κολλάμε σε έναν κύκλο ανησυχίας, φόβου και άλλων μορφών υπερβολικής σκέψης; Πόσο συχνά αποσπάται η προσοχή μας άσκοπα; Και πόσο συχνά χρονοτριβούμε;

Αφού δούλεψα σταθερά τις συνήθειές μου σχετικά με τη συνείδηση ​​και τη διαχείριση του χρόνου, έχω γίνει αρκετά ικανός στο να κάνω πράγματα με ελάχιστο περισπασμό και αναβλητικότητα.

Σήμερα, για παράδειγμα, έγραψα ένα ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 1000 λέξεων, διάβασα και καθάρισα ένα κεφάλαιο σε ένα νέο βιβλίο Ο Άγγελος και εγώ συν-γράφουμε, καθοδήγησα έναν από τους Επιστροφή στο Happy φοιτητές, απάντησαν σε σχόλια και email από δεκάδες φοιτητές και αναγνώστες, δούλεψαν στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και τη στρατηγική για μερικά ενεργά παράπλευρα έργα, πέρασαν μια ποιοτική βραδιά με την οικογένειά μου και φυσικά τώρα γράφω αυτήν την ανάρτηση.

Μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά συμβαίνει ένα βήμα τη φορά, με παρουσία και εστίαση.

Με αυτά τα λόγια, ωστόσο, θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτώ ότι εξακολουθώ να παλεύω με κάποιες επιζήμιες συνήθειες που κρυφά με εισχωρούν και εμποδίζουν την αποτελεσματικότητά μου. Και αυτές είναι πολύ κοινές συνήθειες μεταξύ των φίλων, της οικογένειας, των γνωστών και των μαθητών μου – αυτά είναι τα πράγματα που κάνουμε όλοι μας και καταλήγουν να χάνουν τη ζωή μας, μια πολύτιμη στιγμή τη φορά. Η λέξη «απόβλητα» μπορεί να ακούγεται υπερβολικά δραματική, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Αφού πέρασα την τελευταία δεκαετία προπονώντας χιλιάδες ανθρώπους και ασχολήθηκα με τα προσωπικά μου ζητήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι με τους οποίους όλοι συλλογικά σπαταλάμε τη ζωή μας:

1. Σπαταλάμε τη ζωή μας με περισπασμούς χωρίς νόημα.

Οι περισπασμοί είναι και πιο επιζήμιοι και πιο δελεαστικοί από όσο φανταζόμαστε. Όταν γεμίζουμε τη ζωή μας με αποσπούν την προσοχή, είναι συχνά επειδή φοβόμαστε πώς μπορεί να είναι η ζωή χωρίς συνεχή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση, σνακ, μουσική κ.λπ. Μην μουδιάζετε τον εαυτό σας με ανελέητο θόρυβο. Μην αφήνετε τους περισπασμούς να σας κρατούν πίσω. Ελέγξτε τους περισπασμούς σας πριν σας ελέγξουν οι αποσπάσεις σας.

Ως επιχειρηματίας του Διαδικτύου, οι περισπασμοί στο διαδίκτυο είναι τεράστιοι για μένα. Μπορεί να είμαι στη μέση της δουλειάς σε κάτι σημαντικό, να αποσπάσω την προσοχή μου από μια ειδοποίηση μέσω email που οδηγεί σε ένα νέο άρθρο από έναν από τους αγαπημένους μου ιστότοπους (που πιθανότατα συνδέεται με κάποιον άλλο ιστότοπο) και POOF… μια ώρα από το χρόνο μου είναι χαμένος!

Για να το ξεπεράσω αυτό, κάνω ό,τι μπορώ για να εξαλείψω τους περισπασμούς, αλλά μερικές φορές εξακολουθούν να εμφανίζονται. Έχω λοιπόν ένα τελετουργικό όπου κάνω παύση μία φορά κάθε 30 λεπτά για να πάρω μια βαθιά ανάσα και να τεντωθώ για 10 δευτερόλεπτα. Κάνοντας αυτό το διάλειμμα, μπορώ να πιάσω τον εαυτό μου όταν έχω χαθεί ξανά. Στη συνέχεια, θα καθαρίσω την απόσπαση της προσοχής, θα κλείσω τυχόν περιττά παράθυρα του υπολογιστή (θόρυβος) και θα έχω μόνο μια μικρή εργασία μπροστά μου… και θα προσπαθήσω να την παραμείνω μέχρι να τελειώσει.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να ζήσετε μια ισορροπημένη ζωή – Life Optimizer

2. Σπαταλάμε τη ζωή μας σε κατάσταση υπερέντασης.

Εάν έχετε πάρα πολλά πράγματα στο πιάτο σας, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε απελπισμένοι και αβοήθητοι. «Πώς μπορώ να τα κάνω όλα;» σκέφτεσαι μόνος σου. Δεν έχεις ιδέα… οπότε δεν προσπαθείς καν.

Όλοι έχουμε κατακλυστεί έτσι μια ή δύο φορές (ή δέκα).

Αυτό που λειτούργησε για μένα είναι το εξής: Αντί να σκέφτομαι, “Θεέ μου, υπάρχουν πάρα πολλά στο πιάτο μου!” … Ρωτάω, «Τι θα γινόταν αν άρχιζα πάλι από την αρχή με ένα καθαρό πιάτο;» Σκέφτομαι συνειδητά τι θα έβαζα ξανά στο πιάτο μου αν μπορούσα να το σκουπίσω αμέσως τώρα.

Σας προκαλώ να κάνετε το ίδιο…

Σκεφτείτε το: Τι θα κάνατε αν το πρόγραμμά σας ήταν κενό; Αν το πιάτο σας ήταν εντελώς καθαρό, με περιορισμένο χώρο, τι θα του βάζατε σήμερα;

Στην περίπτωσή μου, συχνά κάνω μόνο ένα πράγμα τη φορά με πλήρη εστίαση. Έτσι, όταν είμαι κουρασμένος, θα καθαρίσω τα πάντα από το πιάτο μου και θα φτιάξω μια λίστα με μόνο μία έως τρεις βασικές εργασίες που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσω σήμερα. Και ναι, μερικές φορές αυτή η λίστα είναι μεγάλη μόνο για ένα πράγμα, γιατί με βοηθάει να επικεντρωθώ σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό και να μην νιώθω καταπονημένος.

3. Σπαταλάμε τη ζωή μας με συνεχή αναποφασιστικότητα.

Τι γίνεται αν απλά δεν μπορείτε να καταλάβετε τι να κάνετε στη συνέχεια; Συχνά, αυτού του είδους η αναποφασιστικότητα οδηγεί στο να μην κάνουμε τίποτα. Υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι το να μην αποφασίζεις οδηγεί σε στασιμότητα, και ενώ δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να κινείσαι με ένα εκατομμύριο μίλια την ώρα, δεν μου αρέσει ούτε να είμαι στάσιμος.

Αυτό που έμαθα είναι ότι η αναποφασιστικότητα συχνά οφείλεται στον φόβο ότι δεν γνωρίζουμε την τέλεια απόφαση… γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι θα επιφυλάξει το μέλλον. Είναι καλύτερα να αναλάβω αυτή τη νέα δουλειά ή να κρατήσω αυτήν; Είναι καλύτερο να δουλέψεις σε αυτό το έργο ή σε εκείνο; Είναι αδύνατο να το γνωρίζουμε, γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο.

Προσπαθώ λοιπόν να διαλέξω ένα με βάση τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, σε συνδυασμό με αυτό που μου λέει η διαίσθησή μου. Τότε αναλαμβάνω άμεσα μέτρα για να δω πώς θα πάει. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: είτε κάνω πρόοδο είτε κάνω ένα λάθος που με διδάσκει τι πρέπει να γνωρίζω για να κάνω πρόοδο. Win-win. (Ο Άγγελος και εγώ το συζητάμε περαιτέρω στο κεφάλαιο «Στόχοι και επιτυχία» του 1.000 Μικρά Πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι ευτυχισμένοι, οι επιτυχημένοι άνθρωποι.)

4. Σπαταλάμε τη ζωή μας φοβούμενοι την αποτυχία.

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί πραγματικά να μπερδέψει το μυαλό μας. Όταν δεν αισθανόμαστε αρκετά καλά για να πετύχουμε, προκαλεί σύγχυση – είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ντροπιαστούμε ανεξάρτητα από το τι κάνουμε. Φυσικά, αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά αυτό το συναίσθημα εμφανίζεται έντονα – ειδικά όταν εργαζόμαστε έξω από τις ζώνες άνεσής μας – και μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν;

Διαβάστε περισσότερα  10 δικαιολογίες που θα σου πει το μυαλό πριν κάνεις το επόμενο βήμα

Να τι κάνω:

  • Υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι αν φοβάμαι πολύ την αποτυχία, δεν μπορώ να κάνω αυτό που πρέπει να κάνω για να είμαι επιτυχημένος.
  • Υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι η αποτυχία δεν είναι στην πραγματικότητα το χειρότερο αποτέλεσμα – το να πετύχεις στη ζωή λάθος πράγματα, ή ακόμα και να μην προσπαθήσεις, είναι και τα δύο πολύ χειρότερα.

Η αλήθεια είναι ότι το σωστό και το εύκολο είναι σπάνια το ίδιο πράγμα. Πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου. Πρέπει να είσαι πρόθυμος να αποτύχεις μπροστά. Γιατί αν δοκιμάσεις κάτι και αποτύχεις, έχεις πάρει ένα μάθημα, έχεις κάνει ανεκτίμητη πρακτική και την επόμενη φορά θα είσαι ένα βήμα μπροστά. Αλλά αν δεν προσπαθήσετε καν, από κενό φόβο, δεν έχετε μάθει τίποτα και πιθανότατα θα συνεχίσετε να καθυστερείτε επειδή έχετε κολλήσει στη συνήθεια να τρέχετε από τον φόβο. Και αυτό το τρέξιμο είναι εξίσου κουραστικό με το να σπρώχνεις και να το κάνεις ούτως ή άλλως.

Θυμηθείτε, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κενή κούραση και την ευχάριστη εξάντληση. Η ζωή είναι σύντομη. Επενδύστε σε δραστηριότητες που σας οδηγούν μπροστά. Η αξία του να κάνεις είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία του να είσαι ασφαλής και να μην κάνεις τίποτα για το υπόλοιπο της ζωής σου.

5. Σπαταλάμε τη ζωή μας όντας απασχολημένοι (αλλά όχι παραγωγικοί).

Υπάρχει μια ΜΕΓΑΛΗ διαφορά ανάμεσα στο να είσαι απασχολημένος και να είσαι παραγωγικός. Μην συγχέετε την κίνηση με την πρόοδο. Για παράδειγμα, ένα κουνιστό άλογο συνεχίζει να κινείται αλλά ποτέ δεν κάνει καμία πρόοδο προς τα εμπρός.

Συχνά αισθανόμαστε παραγωγικοί όταν αναλαμβάνουμε πολλές επιπόλαιες εργασίες (θελήματα, γραφειοκρατία, email, κ.λπ.) και ενώ αυτές οι εργασίες μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν κάποια στιγμή, δεν είναι οι πραγματικά σημαντικές και ΔΕΝ πρέπει να γεμίζουν τις μέρες μας. Όταν το κάνουν, είμαστε πολύ απασχολημένοι, αλλά δεν είμαστε παραγωγικοί.

Ομολογουμένως, εξακολουθώ να πέφτω σε αυτήν την παγίδα μερικές φορές, οπότε όταν πιάνω τον εαυτό μου να εργάζεται σε λάθος πράγματα, σταματάω και αναρωτιέμαι ποιες είναι οι πιο σημαντικές μου εργασίες για την ημέρα – επιστρέφω στο να σκουπίζω το πιάτο μου από τα πάντα εκτός από τα απαραίτητα. . Μερικές φορές υπάρχει μόνο ένα βασικό έργο/έργο, και μερικές φορές υπάρχουν μερικά, αλλά σε κάθε περίπτωση αναρωτιέμαι: «Δουλεύω πάνω σε αυτό;» Εάν η απάντηση είναι όχι, ξέρω ότι είναι καιρός να ξεκινήσω ξανά στον σωστό δρόμο.

6. Σπαταλάμε τη ζωή μας με έλλειψη αυτοπειθαρχίας.

Η αυτοπειθαρχία είναι δεξιότητα. Είναι η ικανότητα εστίασης και υπέρβασης περισπασμών. Περιλαμβάνει να ενεργείς σύμφωνα με αυτό που ξέρεις ότι είναι σωστό αντί για το πώς νιώθεις αυτή τη στιγμή (ίσως κουρασμένος ή τεμπέλης). Συνήθως απαιτεί θυσία άμεσης ευχαρίστησης και ενθουσιασμού για αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα  3 τρόποι για να βρείτε την ειρήνη σας όταν η ζωή σας αισθάνεται συντριπτική

Η έλλειψη αυτοπειθαρχίας για τους περισσότερους από εμάς είναι συχνά το αποτέλεσμα έλλειψης εστίασης (δείτε τα προηγούμενα πέντε σημεία). Με άλλα λόγια, λέμε στον εαυτό μας ότι θα δουλέψουμε πάνω σε κάτι, αλλά μετά δεν το κάνουμε. Όταν μου συμβαίνει αυτό, πρώτα και κύρια, συγχωρώ τον εαυτό μου που μπέρδεψα και μετά προσπαθώ να έχω επίγνωση του τι πραγματικά συμβαίνει. Αναβάλλω για κάποιο λόγο; Είμαι αποσπασμένος; Αντί να λέω στον εαυτό μου ότι είμαι «κακός» ή «απειθαρχής», προσπαθώ να αποκαλύψω παραγωγικά ένα πιο συγκεκριμένο, επιλύσιμο πρόβλημα και μετά να το αντιμετωπίσω.

Αλλά…

Τι κάνετε εάν η ζωή σας είναι σε πλήρη αταξία, δεν έχετε σχεδόν καθόλου αυτοπειθαρχία ή σταθερές ρουτίνες, δεν μπορείτε να κολλήσετε σε τίποτα, αναβάλλετε συνεχώς και νιώθετε εντελώς εκτός ελέγχου;

Πώς ξεκινάτε να χτίζετε ένα υγιές τελετουργικό αυτοπειθαρχίας όταν έχετε τόσες πολλές αλλαγές να κάνετε;

Ξεκινάς από μικρά. Πολύ μικρό.

Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, επιτρέψτε μου να σας προτείνω να ξεκινήσετε απλά πλένοντας τα πιάτα σας. Ναι, εννοώ κυριολεκτικά να πλένεις τα πιάτα σου. Είναι μόνο ένα μικρό βήμα μπροστά: Όταν τρώτε το πλιγούρι βρώμης σας, πλύνετε το μπολ και το κουτάλι σας. Όταν τελειώσετε να πίνετε τον πρωινό σας καφέ, ξεπλύνετε την καφετιέρα και την κούπα σας. Μην αφήνετε βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη ή στον πάγκο για αργότερα. Πλύνετε τα αμέσως.

Διαμορφώστε αυτό το τελετουργικό ένα πιάτο τη φορά, μια μέρα τη φορά. Μόλις το κάνετε αυτό με συνέπεια για μερικές εβδομάδες, μπορείτε να αρχίσετε να βεβαιωθείτε ότι ο νεροχύτης έχει επίσης καθαριστεί. Μετά ο πάγκος. Στη συνέχεια, βάλτε τα ρούχα σας εκεί που ανήκουν όταν τα βγάλετε. Στη συνέχεια, ξεκινήστε να κάνετε μερικούς κοιλιακούς κάθε πρωί. Φάτε λίγα λαχανικά για βραδινό. Και ούτω καθεξής.

Κάντε ένα από αυτά κάθε φορά, και θα αρχίσετε να χτίζετε ένα υγιές τελετουργικό αυτοπειθαρχίας και, επιτέλους, θα ξέρετε ότι είστε ικανοί να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε… και να ολοκληρώσετε αυτό που ξεκινάτε.

Αλλά, πάλι, προς το παρόν, απλώς πλύνετε τα πιάτα σας. Με το μυαλό, με ένα χαμόγελο. (Ο Άγγελος και εγώ χτίζουμε μικροσκοπικές τελετουργίες που αλλάζουν τη ζωή με τους μαθητές μας στην ενότητα «Στόχοι και Ανάπτυξη» του Getting Back to Happy.)

Σειρά σου…

Ποιο σημείο παραπάνω σας είχε μεγαλύτερη απήχηση; Ποιες άλλες συνήθειες εξαντλούν την ενέργειά σας και σπαταλούν πολύτιμες στιγμές της ζωής σας; Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω και μοιραστείτε τις σκέψεις και τις γνώσεις σας με την κοινότητα.

Επίσης, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, φροντίστε να εγγραφείτε στο δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα άρθρα όπως αυτό στα εισερχόμενά σας κάθε εβδομάδα.

Φωτογραφία από: AndrewJAA