7 ισχυρές υπενθυμίσεις για να εστιάσετε σε αυτό που έχει σημασία

7 ισχυρές υπενθυμίσεις για να εστιάσετε σε αυτό που έχει σημασία

7 ισχυρές υπενθυμίσεις για να εστιάσετε σε αυτό που έχει σημασία

Αυτό στο οποίο εστιάζεις μεγαλώνει.
Σταμάτα να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου.
Ξεκινήστε να διαχειρίζεστε την εστίασή σας.

«Χρησιμοποιώ με νόημα αυτή τη σπάνια και πολύτιμη μέρα;»

Αυτή είναι μια απλή ερώτηση, ο Άγγελος και προκαλώ τους σπουδαστές του μαθήματος μας να κάνουν τον εαυτό τους κάθε φορά που αισθάνονται ότι τους κυριεύει η ενασχόληση.

Επειδή η υπερβολική απασχόληση σπάνια έχει νόημα.

Και μην κάνετε λάθος γι 'αυτό—η υπερβολική απασχόληση είναι μια διαδεδομένη, σύγχρονη ασθένεια!

Γεμίζουμε τα ημερολόγιά μας και τις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με διάφορα είδη ασχολίας, πολλές φορές απλώς για να μην βαρεθούμε… για να αποφύγουμε να είμαστε ακριβώς αυτό που είμαστε, ακριβώς εκεί που είμαστε. Τη στιγμή που νιώθουμε λίγο αδρανείς, τρέχουμε προς την κατεύθυνση του πλησιέστερου γυαλιστερού αντικειμένου που τραβά την προσοχή μας. Και στη διαδικασία, όχι μόνο χάνουμε τη γαλήνη και την ομορφιά που υπάρχει μέσα μας, αλλά επίσης χάνουμε βιώνοντας την ίδια γαλήνη και ομορφιά στο περιβάλλον γύρω μας. Η απασχόλησή μας μας έχει τυφλώσει με τη «βιασύνη» και την «ανησυχία» και την ατελείωτη ανάγκη να είμαστε κάπου αλλού, να κάνουμε κάτι άλλο, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ο Άγγελος κι εγώ δεν έχουμε ανοσία σε αυτό. Ακριβώς όπως κάθε άλλος άνθρωπος, μερικές φορές αφήνουμε την ενασχόληση να μας εκμεταλλευτεί – αφήνουμε τους περισπασμούς να εμποδίσουν αυτό που είναι πιο σημαντικό. Και αυτή είναι η πραγματική τραγωδία: μπερδεύουμε το να είμαστε απασχολημένοι με το να είμαστε αποτελεσματικοί. Νιώθουμε μια μέρα αργά και πολλά λεφτά γενικά, επειδή οι προτεραιότητές μας δεν ευθυγραμμίζονται εντελώς με τις καθημερινές μας προσπάθειές.

Εκτεταμένη κακή ευθυγράμμιση προτεραιοτήτων

Για να λέμε την αλήθεια, οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουμε από μια σοβαρή κακή ευθυγράμμιση των προτεραιοτήτων μας.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε με 700 μαθητές του μαθήματός μας, τους κάναμε ερωτήσεις για να προσδιορίσουμε πόση χαρά αντλούσαν από τις πιο συνηθισμένες καθημερινές τους δραστηριότητες. Όπως θα περίμενε κανείς, η βαθμολογία χαράς για τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την εργασία συνήθως έπεφτε κάτω από τις εθελοντικές προσωπικές δραστηριότητες. Αυτό όμως που μας εξέπληξε είναι το εξής:

Διαβάστε περισσότερα  Ποια είναι η μοναδική σας συνήθεια; – Life Optimizer

Οι περισσότεροι από τους μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι πολλές από τις εθελοντικές προσωπικές τους δραστηριότητες ΔΕΝ τους έδωσαν χαρά. Για παράδειγμα, αρκετοί από αυτούς είπαν ότι αντλούσαν περισσότερη ευχαρίστηση από τον χρόνο αφιερωμένο στην οικογένεια, την εξάσκηση της πνευματικότητας ή την εργασία σε ένα έργο με πάθος, παρά από τον χρόνο που αφιερώνουν παρακολουθώντας τηλεόραση και περιηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και όμως αυτοί οι ίδιοι μαθητές παραδέχτηκαν ότι περνούν περισσότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση και περιηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το να ασχολούνται με δραστηριότητες που λένε ότι τους δίνουν περισσότερη χαρά.

Αν μη τι άλλο, η έρευνα των φοιτητών μας έριξε φως σε μια μάλλον εκτεταμένη αναντιστοιχία μεταξύ αυτού που κάνουμε και αυτού που θεωρούμε νόημα και ευχάριστο. Και δυστυχώς, αυτή η λανθασμένη ευθυγράμμιση μας οδηγεί τελικά σε περιόδους απασχόλησης με λύπη.

Θυμάμαι έναν παλιό μαθητή μας που είχε εμμονή να παίζει διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια του εξάντλησαν πολύ χρόνο και ένιωθε τόσο στεναχωρημένος από τη λύπη του για τον χρόνο που έχανε που γράφτηκε στο μας Επιστροφή στο Happy Course και αμέσως πήδηξε σε μια κλήση προπονητή μαζί μας πανικόβλητος. Τις επόμενες εβδομάδες, μετριάσαμε το άγχος του και τον θεωρήσαμε υπεύθυνο για ένα λογικό πρόγραμμα που περιόριζε τον χρόνο του βιντεοπαιχνιδιού. Και σταδιακά, κατάφερε να αφήσει τις τύψεις του και να δημιουργήσει πολλές νέες και ουσιαστικές εμπειρίες για τον εαυτό του.

Αν και μπορεί να μην μοιραζόμαστε όλοι μια εμμονή με τα διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια, πολλοί από εμάς μοιραζόμαστε τα συναισθήματα της λύπης που συνδέονται με τη σπατάλη του χρόνου μας μακριά. Ο Άγγελος και εγώ μιλάμε με μαθητές κάθε μέρα που το κάνουν. Και βάζω στοίχημα ότι πολλοί από τους ανθρώπους που διάβασαν αυτό το άρθρο έχουν αισθανθεί πρόσφατα κάτι παρόμοιο, επειδή, ίσως, πέρασαν μια ώρα (ή τέσσερις) περιηγούμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή βλέποντας τηλεόραση με μηδενική απόδοση της επένδυσής τους.

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι η τάση μας να χάνουμε συνεχώς χρόνο αποκαλύπτει τις πραγματικές μας προτεραιότητες – ότι θα προτιμούσαμε να ασχολούμαστε με αστεία ψυχαγωγία παρά σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ένα λάθος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι σύγχρονες, πολυάσχολες ζωές μας τείνουν να είναι ρουτίνες συνεχούς απόσπασης της προσοχής. Σκεφτόμαστε το παρελθόν και το μέλλον πολύ περισσότερο από το παρόν… σκεφτόμαστε τις κοινωνικές ζωές των άλλων ανθρώπων αντί για τη δική μας… είμαστε σωματικά σε ένα μέρος και ψυχικά σε άλλο. Χωρίς συνειδητή παρουσία, καταλαμβάνουμε άσκοπα την παρούσα στιγμή με δραστηριότητες χαμηλής αξίας που δεν έχουν νόημα και χαρά.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να εξισορροπήσετε ξανά τη ζωή σας – Life Optimizer

Και γι' αυτό όλοι πρέπει να θυμόμαστε αυτά…

Υπενθυμίσεις για να εστιάσετε σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία

Η λύση στις τάσεις μας για σπατάλη χρόνου είναι μια μακροχρόνια πρακτική. Είναι να αυξήσουμε τελετουργικά την ευαισθητοποίησή μας για το πώς διαχειριζόμαστε αυτήν τη στιγμή – και σπαταλάμε – τον ​​χρόνο μας. Και αυτό ακριβώς έχουν σχεδιαστεί τα επτά μάντρα παρακάτω (τα οποία είναι αποσπάσματα από τα βιβλία και το αρχείο ιστολογίου μας) – θα σας αναγκάσουν να κλέψετε το χρόνο σας πίσω από αυτές τις επαναλαμβανόμενες τάσεις σπατάλης χρόνου που έχετε συνηθίσει.

Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να χάνει χρόνο για να τον σπαταλήσει, θυμηθείτε…

  1. Η ποιότητα της ζωής σας μακροπρόθεσμα εξαρτάται άμεσα από το πώς θέτετε και σέβεστε τις προτεραιότητές σας σήμερα.
  2. Μερικές φορές, πρέπει να λέτε «όχι» σε καλά πράγματα για να μπορείτε να πείτε «ναι» σε σημαντικά πράγματα. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Να είστε προσεκτικοί και να επιλέξετε με σύνεση.
  3. «Δεν έχω χρόνο», είναι στην πραγματικότητα ένας άλλος, ίσως ευγενικός, ή ίσως αφελής, τρόπος να πεις, «Δεν είναι τόσο σημαντικό για μένα».
  4. Μην σπαταλάτε τον χρόνο και την ενέργειά σας πολεμώντας ενάντια στο σημείο που βρίσκεστε. Επενδύστε το χρόνο και την ενέργειά σας για να φτάσετε εκεί που θέλετε να πάτε. Και ακόμα κι αν έχετε έναν καλό λόγο να είστε αναστατωμένοι και αγανακτισμένοι, αφήστε τον να φύγει. Διοχετεύστε την ενέργειά σας σε σκέψεις και ενέργειες που πραγματικά ωφελούν τη ζωή σας αυτή τη στιγμή. (Ο Άγγελος και εγώ δείχνουμε πώς στο κεφάλαιο «Ευτυχία» του ΝΕΟΥ τόμου του 1.000 μικρά πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι ευτυχισμένοι, οι επιτυχημένοι άνθρωποι.)
  5. Να είστε παρόντες σε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία. Υπάρχουν λίγες χαρές στη ζωή που ισοδυναμούν με μια καλή συζήτηση, μια καλή ιστορία, ένα καλό γέλιο, μια καλή αγκαλιά ή έναν καλό φίλο.
  6. Η υπερβολική δέσμευση είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι ενάντια στο να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη, πιο απλή ζωή. Είναι δελεαστικό να γεμίζετε κάθε λεπτό της ημέρας με εργασίες λίστας υποχρεώσεων ή περισπασμούς. Μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Αφήστε χώρο.
  7. Θα πρέπει να καθίσετε ήσυχα για δεκαπέντε λεπτά σήμερα για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας και να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας, εκτός αν είστε πολύ απασχολημένοι, οπότε θα πρέπει να καθίσετε για μια ώρα. Να το θυμασαι. Ο κόσμος είναι όπως είσαι μέσα σου. (Ο Άγγελος και εγώ φτιάχνουμε μικροσκοπικές τελετουργίες που αλλάζουν τη ζωή σαν αυτό με τους μαθητές μας στην ενότητα «Στόχοι και Ανάπτυξη» της ενότητας Getting Back to Happy Course.)

Όσο για μένα, θα πάω να μιλήσω, κυριολεκτικά. Είμαι πέντε λεπτά ντροπαλός να κάνω μια μεγάλη βόλτα στη γειτονιά με τον Angel και τον γιο μας Mac, γιατί, παρά την πολυάσχολή μου, ο ποιοτικός χρόνος μαζί τους είναι αυτό που μετράει περισσότερο.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να κάνετε την προτεραιότητά σας προτεραιότητα – Life Optimizer

Ελπίζω να έρθεις μαζί μου με τον δικό σου τρόπο.

Τωρα ειναι η σειρα σου…

Πριν φύγετε, θα ήθελα να σκεφτείτε τους περισπασμούς στη ζωή σας…

Ποιος είναι ένας συχνός περισπασμός που σπαταλά τον χρόνο σας και μπαίνει ανάμεσα σε εσάς και τις προτεραιότητές σας;

Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω με την απάντησή σας, ώστε οι υπόλοιποι να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα και να εργαστούμε μαζί για να εξαλείψουμε αυτούς τους περισπασμούς και το περιττό άγχος που δημιουργούν στη ζωή μας.

Επίσης, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, φροντίστε να εγγραφείτε στο δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα άρθρα όπως αυτό στα εισερχόμενά σας κάθε εβδομάδα.