7 μικροί τρόποι για να κάνετε τη ζωή σας πιο απλή

7 μικροί τρόποι για να κάνετε τη ζωή πιο απλή

7 μικροί τρόποι για να κάνετε τη ζωή σας πιο απλή

Ο καθένας μπορεί να κάνει τη σημερινή μέρα πιο περίπλοκη από όσο πρέπει, και οι περισσότεροι θα το κάνουν. Χρειάζεται μια νότα σοφίας για να κάνεις το αντίθετο.

Οι μέρες μας γεμίζουν τόσο γρήγορα, και είναι τόσο φρενήρεις και γεμάτες με δράματα και περισπασμούς, που συχνά φαίνονται να ξεσπούν από τις ραφές. Και το πιο τρελό μέρος όλων είναι ότι έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτό το είδος χάους, που νομίζουμε ότι είναι φυσιολογικό. Πηγαίνουμε κάθε μέρα χωρίς ποτέ να αναρωτιόμαστε γιατί νιώθουμε τόσο αγχωμένοι.

Ο Άγγελος κι εγώ ζούσαμε έτσι για πολλά χρόνια, μέχρι που ήρθε μια στιγμή που μας έκαναν μια σειρά από σκληρούς ελέγχους πραγματικότητας που μας ανάγκασαν να επανεξετάσουμε τα πάντα. Ένα από τα βασικά μαθήματα που μάθαμε μέσω αυτής της επανεξέτασης είναι ότι δεν είναι τρομερά δύσκολο να κάνουμε τη ζωή μας πολύ πιο απλή και πιο χαρούμενη, μια μέρα τη φορά… ένα βήμα τη φορά.

Σήμερα, σας ενθαρρύνω να συμμετάσχετε μαζί μας στο καθημερινό μας ταξίδι για μια πιο απλή, πιο ευτυχισμένη ζωή ακολουθώντας τα επτά βήματα που περιέγραψα παρακάτω. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ενώ ο Angel και εγώ έχουμε ενσωματώσει πλήρως κάθε ένα από αυτά τα βήματα στην καθημερινότητά μας, το κάναμε σταδιακά. Σας προτείνω να επιλέξετε ένα τώρα και να αρχίσετε να το εργάζεστε. Στη συνέχεια, επισκεφθείτε ξανά αυτήν τη λίστα όταν είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα.

  1. Προσδιορίστε τι είναι πιο σημαντικό και εξαλείψτε τα υπόλοιπα. – Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα δραστικό μέτρο για κάποιους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Η σημερινή μέρα θα γεμίσει γρήγορα με δραστηριότητες που χάνουν χρόνο, αν δεν είστε προσεκτικοί. Επομένως, πρέπει να θυμάστε ότι το να είσαι παραγωγικός δεν σημαίνει μόνο να κάνεις πράγματα – είναι επίσης να αφήνεις τα πράγματα να αναιρεθούν. Η απλότητα και η αποτελεσματικότητα του σήμερα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξάλειψη μη βασικών εργασιών. Πρέπει να προσδιορίσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς και μετά να εξαλείψετε όσο περισσότερο μπορείτε από οτιδήποτε άλλο.
  2. Καταποντίστε τον φυσικό σας χώρο. – Η ακαταστασία του φυσικού σας χώρου όχι μόνο κάνει τα πράγματα πιο οργανωμένα, αλλά οδηγεί επίσης σε έναν λιγότερο ακατάστατο ψυχικό χώρο. Οι οπτικοί περισπασμοί στο περιβάλλον σας σας τραβούν και σας αποσπούν την προσοχή με περισσότερους τρόπους από ό,τι πιθανότατα φαντάζεστε. Εάν κρατάτε πράγματα που δεν χρειάζεστε, αφήστε τα και δωρίστε τα σε κάποιον που τα χρειάζεται. Δώστε στον εαυτό σας λίγο επιπλέον χώρο αναπνοής. Και να θυμάστε, σημασία δεν έχει μόνο πόσα (ή πόσα λίγα) πράγματα κατέχετε – είναι το αν τα κάνετε αυτά να μετρούν. Για παράδειγμα, είναι καλύτερα να έχετε τρία υπέροχα βιβλία στο ράφι σας που θα διαβάσετε στην πραγματικότητα παρά 300 που καταλαμβάνουν μόνο χώρο. (Ανάγνωση The More of Less για στρατηγικές αποσυμφόρησης που λειτουργούν. Σημείωση: Διαβάσαμε εκ των προτέρων ένα αντίγραφο αυτού του βιβλίου και πρέπει να το διαβάσετε.)
  3. Προγραμματίστε τουλάχιστον ένα χρόνο χωρίς περισπασμούς κάθε μέρα. – Οι περισπασμοί δεν είναι τίποτα άλλο από επιπλοκές. Έτσι, όταν ξέρετε ότι εστιάζετε σε ό,τι είναι σημαντικό και ο χώρος σας είναι σχετικά απαλλαγμένος από ακαταστασία, η εξάλειψη όλων των περισπασμών για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα ενώ εργάζεστε είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνετε τα πράγματα. Απλώς κλειδώστε την πόρτα σας, εγγραφείτε, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας, κλείστε την εφαρμογή email σας, αποσυνδέστε τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο, ό,τι χρειαστεί. Δεν μπορείς να κρύβεσαι για πάντα, αλλά μπορείς να είσαι δύο φορές πιο ήρεμος και δύο φορές πιο παραγωγικός όσο είσαι.
  4. Αφήστε κενό μεταξύ όλων των εργασιών σας. – Είναι δελεαστικό να γεμίζεις κάθε ξύπνιο λεπτό της ημέρας με εργασίες. Μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Αφήστε χώρο. Ο χώρος ανάμεσα στα πράγματα που κάνετε είναι εξίσου σημαντικός με τα πράγματα που κάνετε. Θυμηθείτε, ο πρωταρχικός σας στόχος είναι να ζήσετε μια ζωή χωρίς τα περισσότερα πράγματα με τα οποία οι άνθρωποι γεμίζουν τη ζωή τους, αφήνοντάς σας χώρο για ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό. Μια ζωή που δεν είναι συνεχής ενασχόληση, βιασύνη και άγχος, αλλά αντίθετα προσεκτική περισυλλογή, δημιουργία και σύνδεση με ανθρώπους και έργα που δίνουν νόημα στη ζωή σας.
  5. Αποσύνδεση από το δράμα. – Όταν η μέρα σας γίνεται αγχωτική και οι άνθρωποι γύρω σας δεν σας βοηθούν, να έχετε κατά νου ότι η μάχη που περνάτε δεν τροφοδοτείται ποτέ από τα πράγματα που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι. τροφοδοτείται από το μυαλό σας που δίνει σημασία σε αυτά τα πράγματα. Ακόμα κι αν έχετε έναν καλό λόγο να είστε θυμωμένοι και αγανακτισμένοι, μην το κάνετε. Διοχετεύστε την ενέργειά σας σε σκέψεις και ενέργειες που πραγματικά ωφελούν τη ζωή σας – χτίστε θετικές καθημερινές τελετουργίες που σας χτίζουν. Και καθώς προχωράτε θετικά προς τα εμπρός, να θυμάστε, ότι υπάρχει μια τεράστια ποσότητα απλότητας και ελευθερίας που έρχεται στη ζωή σας όταν δεν παίρνετε τίποτα προσωπικά. (Ο Άγγελος και εγώ χτίζουμε θετικές καθημερινές τελετουργίες με τους μαθητές μας στην ενότητα «Στόχοι και Ανάπτυξη» του Getting Back to Happy.)
  6. Αφήστε τα ανεξέλεγκτα αποτελέσματα της ζωής. – Όταν προσπαθείς να ελέγχεις πάρα πολύ, περιπλέκεις τα πράγματα και έτσι απολαμβάνεις πολύ λίγα. Μερικές φορές χρειάζεται απλώς να αφεθείς, να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να αγαπήσεις αυτό που είναι. Κάντε λάθη, μάθετε από τις πραγματικότητες γύρω σας, γελάστε για όλα και μετά προχωρήστε. Μην σπαταλάτε ούτε λεπτό σε αποτελέσματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αυτός, έμαθα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να είσαι σε όλα τα κοινωνικά στρώματα… Μπορείς να σταματήσεις να προσπαθείς να αλλάξεις τους ανθρώπους και απλώς να αφεθείς και να διαλυθείς στην παρουσία τους – απλώς προσέξτε ποιοι είναι πραγματικά, απλώς εκτιμήστε κάθε ιδιοσυγκρασιακή ιδιορρυθμία. Μπορείτε να σταματήσετε να παραπονιέστε για τις συνθήκες της ζωής σας, για τις απώλειές σας, για το πώς είναι ο κόσμος και απλώς αφεθείτε και αγαπήστε αυτό που υπάρχει. Απλα να εισαι. Απλά αποδεχτείτε. Απλά εκτιμήστε.
  7. Σκεφτείτε την καλοσύνη. – Ένας από τους κύριους λόγους που περιπλέκουμε τη ζωή μας είναι επειδή γινόμαστε αχάριστοι. Χάνουμε τον ενθουσιασμό μας και μετά πηγαίνουμε να τον αναζητήσουμε σε όλα τα λάθος μέρη. Νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα από όλα για να τα ξαναβρούμε, ενώ στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε λιγότερα. Χρειαζόμαστε λιγότερη ακαταστασία, λιγότερο περισπασμό, λιγότερο δράμα και λιγότερη ενασχόληση, ώστε να δημιουργήσουμε τον χώρο που είχαμε κάποτε για να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε. Και αυτό που έχουμε είναι πάντα υπεραρκετό. Σκεφτείτε αυτό. Ποτέ μην αφήσεις όλα τα πράγματα που θέλεις να σε κάνουν να ξεχάσεις όλα αυτά που έχεις. Σκεφτείτε πόσο πολύ τυχεροί είστε. Σκεφτείτε το κάθε μέρα. (Ο Άγγελος και εγώ το συζητάμε αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες στο κεφάλαιο «Απλότητα» του 1.000 Μικρά Πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι ευτυχισμένοι, οι επιτυχημένοι άνθρωποι.)

Σειρά σου…

Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω και ενημερώστε μας ποιο από τα παραπάνω βήματα έχει μεγαλύτερη απήχηση σε εσάς. Έχετε άλλες σκέψεις ή συμβουλές να μοιραστείτε για να κάνετε τη ζωή πιο απλή και πιο ευτυχισμένη; Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε από εσάς.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να κάνετε την προτεραιότητά σας προτεραιότητα – Life Optimizer

Επίσης, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, φροντίστε να εγγραφείτε στο δωρεάν ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα άρθρα όπως αυτό στα εισερχόμενά σας κάθε εβδομάδα.

Φωτογραφία από: Ντάστιν Λι