καλλιέργεια σφουγγάρια λούφα

Πώς να καλλιεργήσετε τα δικά σας σφουγγάρια luffa στον κήπο της αυλής σας

Λοιπόν, θέλετε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε σφουγγάρια luffa; Είστε στο σωστό μέρος! Αυτός είναι ένας οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να καλλιεργήσετε αυτά τα φυσικά σφουγγάρια λούφα.

,

Το σφουγγάρι Luffa (επίσης γράφεται luffah ή loofah) είναι ένα λαχανικό κολοκυθιού στην οικογένεια των κολοκυθιών. Μπορούν πραγματικά να αναπτυχθούν ακριβώς στην αυλή σας! Πάντα νόμιζα ότι ήταν θαλάσσια σφουγγάρια από τον ωκεανό! Αυτές οι κολοκύθες χρησιμοποιούνται περισσότερο ως σφουγγάρια για τρίψιμο λόγω των πορωδών ινών τους που μαλακώνουν όταν βρέχονται.

Γνωστά και ως κολοκύθες dishrag, sponge gourd, φυτικό σφουγγάρι, αιγυπτιακή λούφα, αιγυπτιακό αγγούρι ή η επιστημονική τους ονομασία, luffa aegyptiaca και luffa cylindrica, αυτά τα σφουγγάρια πολλαπλών χρήσεων είναι τόσο διασκεδαστικά στην καλλιέργεια.

Υπάρχει ένας άλλος τύπος αμπέλου που καλλιεργείται συνήθως για τους άγουρους καρπούς του ως λαχανικό, το luffa acutangula. Αυτά τα luffa έχουν ένα γωνιακό εξωτερικό κέλυφος. Μοιάζουν ακριβώς με τα λεία φυτά λούφα που θα συζητήσουμε σήμερα, αλλά με ραβδώσεις. Από την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, καλλιεργούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου σε ψυχρότερα κλίματα! Μερικά από τα κοινά τους ονόματα περιλαμβάνουν κινέζικη μπάμια, κολοκύθα από πετσέτα, ραβδωτή κολοκύθα και μεταξένια κολοκύθα.

Αν και μερικοί λαοί τρώνε λούφα όπως θα έκαναν νεαρά φρούτα όπως το σκουός ή το αγγούρι, δεν θα το κάνω αυτό. Αντίθετα, θα τα κρεμάσω για να στεγνώσουν για να τα χρησιμοποιήσω ως βιοδιασπώμενα σφουγγάρια και θα σας μάθω να κάνετε το ίδιο! Είστε έτοιμοι να καλλιεργήσετε αυτά τα φυσικά πλυντήρια;

καλλιέργεια σφουγγάρια λούφα

Πώς να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε σφουγγάρια luffa στην αυλή σας.

Όταν καλλιεργείτε ένα σφουγγάρι λούφα, δεν χρειάζεται να είναι σκληρό. Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν εύκολο, εξαιρετικά διασκεδαστικό και ικανοποιητικό! Η συγκομιδή τους μπορεί μερικές φορές να είναι μια πρόκληση, αλλά θα σας καθοδηγήσω και σε αυτό. Θα σε περάσω στη διαδικασία μου και θα βρούμε και τη δική σου. Θα καλλιεργείτε σφουγγάρι λούφα μετά από σφουγγάρι λούφα σε χρόνο μηδέν.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε τα σχόλια για γρήγορες συμβουλές και εμπειρίες άλλων ανθρώπων!

ορισμός λούφαορισμός λούφα

Πού να πάρετε σπόρους: Το πρώτο βήμα

Έμαθα για την καλλιέργεια φυτών λούφας από κάποιον που έγραφε για το πόσο δύσκολο ήταν. Λοιπόν, μια πρόκληση ακουγόταν καλή και αγόρασα μερικά σπόρους.

Θυμήθηκα ότι διαβάζοντας τους σπόρους λούφα θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να βλαστήσουν, αλλά ο δικός μου χρειάστηκε μόνο δύο εβδομάδες! Μόλις αγόρασα τους μαύρους σπόρους και τους έβαλα στο έδαφος, έσκασαν σχεδόν αμέσως. Δεν απαιτείται μούσκεμα ή ψύξη!

Φυσικά, βρίσκομαι στην Κεντρική Φλόριντα όπου έχουμε πολλές μέρες χωρίς παγετό και μια πολύ μεγάλη καλλιεργητική περίοδο.

Δείτε τα Microgreens μας στο True Leaf MarketΔείτε τα Microgreens μας στο True Leaf Market

Έδαφος και τοποθεσία

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Υπάρχει αμμώδες χώμα εδώ στη Δυτική Κεντρική Φλόριντα, οπότε ήμουν βέβαιος να αναμίξω με κάποιο ποιοτικό, σπιτικό κομπόστ.

Σε συνδυασμό με το πλούσιο χούμο και τα θρεπτικά συστατικά από το κομπόστ, είχα την τέλεια αναλογία άμμου:χώματος για να καλλιεργήσω αυτό το τροπικό φυτό χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα  Από την κατηγορία στη συγχώρεση | Ιστολόγιο Flower Essence

Για την τοποθεσία, τα αμπέλια σας χρειάζονται πολλή έκθεση στον ήλιο, στιβαρή πέργκολα και πολύ χώρο! Τα αμπέλια μου luffa λιώνουν όλη μέρα και το λατρεύουν. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα σφουγγάρια σας μεγαλώνουν σε ένα στιβαρό καφασωτό λούφα, έτσι ώστε το 1-2 πόδια (Ναι, το διάβασες σωστά!) οι κολοκύθες δεν ακουμπάνε στο έδαφος να σαπίσουν.

Έστησα το δικό μου από έναν φράχτη και απογειώθηκαν και πήραν! Εδώ είναι μια φωτογραφία του πώς ξεκίνησαν. (Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 27 Ιουνίου 2018 και οι σπόροι φυτεύτηκαν στις 17 Μαΐου 2018!):

Αυτό το αμπελουργικό φυτό άρχισε να παράγει αμπέλια ταχέως αναπτυσσόμενα πριν προλάβω να πω «Θείος!» (αυτό είναι το ρητό, σωστά;).

Νερόπιάνοντας τις κολοκύθες σας

Ζω στη Φλόριντα, οπότε παίρνουμε αρκετή ποσότητα ζεστού νερού από τη βροχή. γύρισα το δικό μου μάνικα συνολικά 10-15 φορές από τον Μάιο! Περιττό να πούμε ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού μας ήταν χαμηλός όλο το καλοκαίρι γιατί δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε το πηγάδι μας τόσο πολύ. Ευχαριστώ, Μητέρα Φύση!

Τις ξηρές μέρες, δίνω στη βάση των αμπελιών ένα ωραίο μούσκεμα, ώστε να μπορώ να διατηρήσω ένα σταθερό πρόγραμμα ανάπτυξης. Τα έχω στρώσει, καθώς η βροχή μειώνεται λίγο εδώ τον Σεπτέμβριο. Τα λούφα μου ευδοκιμούν!

Σε ψυχρότερα κλίματα όπου οι βροχοπτώσεις είναι λιγότερες, μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε τα φυτά σας πιο συχνά. Ανεξάρτητα από τη ζώνη σας, ποτίστε τη βάση του φυτού και όχι τα αμπέλια του φυτού luffa, αρσενικό από θηλυκά άνθη ή κολοκύθες. Ο κορεσμός τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ωιδίου ή περονόσπορου, μαύρων κηλίδων στις κολοκύθες σας και σάπιων ινών λούφα.

Εάν οι σπόροι σας λούφα βρεθούν, δεν θα επιβιώσουν. Αν λοιπόν η αυλή σας γεμίζει λακκούβες μετά τις βροχές τότε μπορείτε να κάνετε τη δική σας σε γλάστρες! Φροντίστε να τους έχετε μια καλή, δυνατή πέργκολα. Μέχρι τις 3 Αυγούστου 2018, τα αμπέλια μου έμοιαζαν έτσι:

Όλα αυτά φαίνονται ωραία και κομψά, αλλά διάβασα ότι τα αμπέλια μπορούν να μεγαλώσουν έως και 30 πόδια! Όταν άρχισα να καλλιεργώ αυτά τα διασκεδαστικά σφουγγάρια, δεν το πίστεψα στην αρχή, αλλά αποδείχτηκε λάθος. Μην ανησυχείς, θα σου δείξω μια φωτογραφία! Ο σπάγκος που ήταν αρματωμένος ανάμεσα στους στύλους τραβήχτηκε από το βάρος των φύλλων και των χονδρών μίσχων.

Του χρόνου θα φτιάξω κάτι από ξύλο και σύρμα.

Η τέλεια εποχή για το γκωπηλασία ένα σφουγγάρι λούφα

Οι Luffas αγαπούν τον ζεστό καιρό και τη μακρά καλλιεργητική περίοδο. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 4-5 μήνες για να φτάσουν στην ωρίμανση, οπότε πλησιάζω αυτήν την ημερομηνία τώρα. Φυτεύτηκε στα μέσα Μαΐου, είμαι στο τετράμηνο.

Πήρα την πρώτη μου άνθιση στις 13 Αυγούστου 2018 και το αγόρι ήταν όμορφο. Αμέσως μετά την πρώτη μου άνθιση, παρατήρησα την πρώτη μου κολοκύθα. Η κολοκύθα είναι ψηλά σε μια κοντινή λεμονιά.

Παρακάτω θα δείτε το πρώτο μου λουλούδι, την πρώτη μου κολοκύθα και πόσο έντονη ήταν η λούφα κλήμα. Τα λατρεύω και λατρεύουν τα λουλούδια λούφα, οπότε είμαι εντάξει με το πάρτι μελισσών που γίνεται κάθε μέρα όλη μέρα.

Διαβάστε περισσότερα  Η Ellie and the Harpmaker by Hazel Prior @HazelPriorBooks @TransworldBooks – bytheletterbookreviews

Θα μου λείψουν όταν πάνε, αλλά ανυπομονώ για την επόμενη χρονιά. Εάν οι μέλισσες δεν σας αρέσουν, μην φυτέψετε λούφα και μην τις φυτέψετε κάπου που δεν χρειάζεται να περνάτε τόσο συχνά.

Ακριβώς επειδή τα φυτά λούφα και τα φρούτα της λούφα αγαπούν τις ζεστές θερμοκρασίες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε ψυχρότερα κλίματα δεν μπορούν να καλλιεργήσουν αυτά τα φυσικά σφουγγάρια. Για άτομα σε ζώνη χαμηλότερης ανθεκτικότητας με μικρότερες περιόδους ανάπτυξης, η λούφα σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει. Φυτέψτε τα όσο πιο γρήγορα μπορείτε αφού περάσει ο κίνδυνος παγετού. Να γνωρίζετε πάντα ποια είναι η προβλεπόμενη ημερομηνία του πρώτου παγετού και του τελευταίου παγετού και να τα βάζετε στο έδαφος μόλις παρέλθει ο κίνδυνος παγετού.

Σπείρετε τους σπόρους σε ένα ηλιόλουστο σημείο με καλή αποστράγγιση και πολτοποιήστε τους για να βοηθήσετε σε ζεστό έδαφος και καλή βλάστηση. Αν θέλετε να ξεκινήσετε την καλλιέργεια της δικής σας λούφας, θα μπορούσατε να τις ξεκινήσετε σε μεγάλες γλάστρες με καλά στραγγισμένο χώμα και να τις μεταφυτεύσετε μόλις έχουν φυτρώσει, πριν φτάσουν τα πρώτα τους λουλούδια, ώστε να μην τους σοκάρετε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε τους σπόρους σας σε σκοτεινό μέρος, να τους μεταφυτεύσετε σε μεγάλες γλάστρες και απλώς να μετακινήσετε τις γλάστρες έξω μόλις περάσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, προσέχοντας τους ανώριμους καρπούς με την πράσινη φλούδα για παν ενδεχόμενο. Αυτό σας επιτρέπει να επωφεληθείτε από ολόκληρη την καλλιεργητική περίοδο, και στη συνέχεια κάποια.

Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ο ρυθμός βλάστησης θα είναι υψηλός και θα έχετε τα κίτρινα λουλούδια να μετατρέπονται σε πράσινες λούφα που θα μετατρέπονται σε ώριμες κολοκύθες λούφα σε χρόνο μηδέν.

Παράσιτα

Δεν αντιμετώπισα παράσιτα στις καλλιέργειές μου, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει τα σκαθάρια αγγουριού. Αυτά τα σκαθάρια είναι ένα κοινό είδος στους κήπους των σπιτιών και δραστηριοποιούνται στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, καθιστώντας τα ένα τέλειο παράσιτο για τα λούφα. Τρέφονται με τα άνθη των πρώιμων ανθοφόρων φυτών!

Προσέξτε αυτά τα κιτρινόμαυρα σκαθάρια και διαχειριστείτε τα γρήγορα. Αυτό είναι ένα υπέροχο άρθρο για τρόπους καταπολέμησης των σκαθαριών αγγουριού.

Συγκομιδή και ξήρανση: Το τελικό βήμα

Θα μαζέψω τα λούφα μου σύντομα. Κάποιοι λένε να περιμένετε μέχρι να στεγνώσουν και να αποκτήσουν καφέ δέρμα και άλλοι λένε να τα μαζέψετε και να τα ξεφλουδίσετε μόλις το δέρμα αισθανθεί «χαλαρό».

Λαμβάνοντας υπόψη τη ζώνη στην οποία μεγαλώνετε, οι ώριμες κολοκύθες σας θα πρέπει να συγκομιστούν σε διαφορετική εποχή.

Αφού ξεφλουδίσω την κολοκύθα μου, αφαιρώ τους σπόρους, ψεκάζω τυχόν πολτό, τους αφήνω να μουλιάσουν σε νερό με σαπούνι ή ξύδι και μετά στεγνώνω για μερικές εβδομάδες.

Αυτές οι κολοκύθες υποτίθεται ότι ήταν α δύσκολο να αναπτυχθεί λαχανικό. Δούλεψαν άψογα στην αυλή μου! Για εμάς τους κατοίκους της Φλώριδας, η μακρά καλλιεργητική περίοδος μας παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία και μεγαλύτερες πιθανότητες να καλλιεργήσουμε τροπικές καλλιέργειες.

Διαβάστε περισσότερα  3 λόγοι για τους οποίους αισθάνεστε δημιουργικά αποκλεισμένοι

Εδώ είναι ένα γρήγορο βίντεο της πρώτης φοράς που μαζεύω τα λούφα μου! Ήταν λίγο πολύ καφέ, αλλά και πάλι λειτούργησε καλά.

Θέλετε να παρακολουθείτε τη συγκομιδή σας με τα δωρεάν αρχεία PDF μου και να συμμετάσχετε στο κοπάδι;

Να συνοψίσουμε:

Μόλις αφαιρεθεί το εξωτερικό περίβλημα, αυτό το ινώδες σφουγγάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπιτικά σαπούνια, στο νεροχύτη για να καθαρίσετε τα πιάτα και στο μπάνιο για να καθαρίσετε το σώμα σας. Ακολουθούν ορισμένα DO και DO NOTS ως ανακεφαλαίωση. Καλή τύχη και σας εύχομαι την πιο πλούσια καλλιεργητική περίοδο!

ΚΑΝΩ:

 • Φυτέψτε τους σπόρους λούφα σας σε μια ηλιόλουστη περιοχή με καλή αποστράγγιση.
 • Κατασκευάστε μια ισχυρή πέργκολα για να υποστηρίζετε τα αμπέλια σας όλες τις εποχές.
 • Θαυμάστε όλους τους βομβίλους που θα προσελκύσετε. είναι πραγματικά σπουδαίο πράγμα.
 • ΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ! Μόλις δείτε την πρώτη άνθιση και την κολοκύθα, θα απογειωθεί από εκεί
 • Πες μου αν καλλιεργείς κολοκύθες λούφα για να το συζητήσουμε!
 • Στείλε μου φωτογραφίες από τα αμπέλια σου!
 • Διαβάστε αυτό στη συνέχεια ως επακόλουθη ανάρτηση: Συγκομιδή σφουγγαριών Luffa: Πώς και Πότε να Συγκομίσετε!
 • Χρησιμοποιήστε τα λούφα σας για πιάτα γιατί είναι ότι καλύτερο!
 • Διαβάστε τα παρακάτω σχόλια για να δείτε τις εμπειρίες και τα σχόλια άλλων ανθρώπων.

ΜΗΝ:

 • Συγκομίστε τα πολύ νωρίς.
 • Σκιάστε τα γιατί κλείνουν τα λουλούδια, αυτό είναι φυσιολογικό.
 • Αν φοβάστε τις μέλισσες, φυτέψτε τις κοντά στο σπίτι.
 • Φυτέψτε τα σε έναν φράχτη που ήδη καταρρέει… Υποθέτω ότι θα φτιάξω επιτέλους τον φράχτη αφού τελειώσει η σεζόν!
 • Φυτέψτε τα πολύ κοντά σε άλλα λαχανικά όπως το σκουός. Μπορεί να διασταυρωθούν!
 • Ποτίστε τα. Θυμηθείτε, οι υδαρείς σπόροι δεν σημαίνουν βλάστηση!

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:

Για όσους από εσάς παρακολουθείτε αυτό το ιστολόγιο για λίγο, θα ξέρετε ότι βασιζόμουν αρχικά στη Φλόριντα. Έκτοτε μετακόμισα στο Ανατολικό Κεντάκι – το οποίο είναι ένα εντελώς νέο παιχνίδι κηπουρικής! Ξεκίνησα εντελώς από την αρχή και χτίζω σιγά σιγά ένα ολοκαίνουργιο σπίτι.

Αυτό το ιστολόγιο θα συνεχίσει να είναι ένας ασφαλής χώρος μάθησης – και θα συνεχίσω να γράφω με διαφάνεια για τις νέες εμπειρίες που έχω. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ θα καλλιεργούν λούφα κολοκύθες την επόμενη σεζόν! Θα χρειαστεί να προμηθευτώ μερικούς σπόρους λούφα και να ξεκινήσω μέχρι τα τέλη Μαρτίου, και αυτό είναι τόσο συναρπαστικό!

Για όσους από εσάς χρειάζεστε καθοδήγηση για την καλλιέργεια αυτού του αναρριχητικού φυτού σε ψυχρό κλίμα, είμαι εδώ για αυτό! Και σύντομα θα μπορώ να δώσω προσωπικές συμβουλές για την καλλιέργεια σφουγγαριών luffa σε πιο δροσερά κλίματα. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ. ΕΤΣΙ. ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ. Στο μεταξύ, ρίξτε μου μια γραμμή και καλή ανάπτυξη!

Μην ξεχάσετε να το καρφιτσώσετε για αργότερα!

καλλιέργεια σφουγγάρια λούφακαλλιέργεια σφουγγάρια λούφα

Περισσότερα για την καλλιέργεια σφουγγαριών luffa: