Μάρσα Μπαρνς

Κάνοντας τα οικονομικά οικογενειακή υπόθεση

Ως παιδί, τα χρήματα δεν έχουν πραγματικά την ίδια αξία όπως στην ενήλικη ζωή μας. Τα παιδιά σκέφτονται τα χρήματα και τα οικονομικά γενικά μόνο όταν σχετίζονται με κάτι που θέλουν ή πιστεύουν ότι χρειάζονται – συχνά χειροπιαστά αντικείμενα όπως ρούχα, παπούτσια ή αυτό το γυαλιστερό νέο παιχνίδι.

Ίσως είχαμε τα ίδια ιδανικά κατά την εφηβεία μας μέχρι που η ζωή μας έδειξε διαφορετικά. Ανεξάρτητα από το πώς μεγαλώσαμε ή πώς συζητήθηκαν (ή δεν συζητήθηκαν) συγκεκριμένα για τα οικονομικά, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτά που γνωρίζουμε τώρα και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να ωφεληθεί – ανεξάρτητα από την ηλικία.

Κάντε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις

Σε πολλά νοικοκυριά, το θέμα των χρημάτων ήταν εντελώς απεριόριστο για τα παιδιά και κατηγοριοποιήθηκε ως συνομιλία «ενηλίκων». Ενώ όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά πρέπει στην πραγματικότητα – να είναι παιδιά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τα αποκλείσουμε από αυτές τις συζητήσεις.

Τα οικονομικά μπορούν να προσαρμοστούν για όλες τις ηλικιακές ομάδες και ειλικρινά, θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα είναι σε θέση να συλλέξουν πληροφορίες. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν λάθη που θα θέλατε να αποτρέψετε το παιδί σας από το να κάνει (ή τουλάχιστον να δημιουργήσετε επίγνωση), χρησιμοποιήστε εμπειρίες από την πραγματική ζωή για να τους βοηθήσετε να ζωγραφίσετε την εικόνα.

Ποια είναι μερικά πρότυπα ή συμπεριφορές στις οποίες έπεσες στα νεότερα σου χρόνια; Τι θα έλεγες στον νεότερο εαυτό σου αν είχες τη δυνατότητα; Χρησιμοποιήστε αυτές τις ερωτήσεις για να δημιουργήσετε μια λίστα με πράγματα για τα οποία μπορείτε να μιλήσετε όπως το επιτρέπει η κατάσταση. Μπορεί να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως τα πράγματα, αλλά θα έχουν τις βασικές γνώσεις που παρείχατε για να βοηθήσουν στη δημιουργία καλύτερων δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων όσον αφορά τα οικονομικά.

Κάθε στιγμή είναι διδακτική

Δεδομένου ότι τα παιδιά δεν έχουν την ευθύνη να πληρώνουν λογαριασμούς, συνήθως αγνοούν τις συνέπειες (καλές ή κακές) των πραγμάτων. Εάν τα μικρά σας δυσκολεύονται να θυμηθούν να σβήσουν τα φώτα όταν δεν χρησιμοποιούνται ή να σβήσουν το νερό όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους – φέρτε το στην προσοχή τους. Εξηγήστε τους ότι οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας δεν είναι δωρεάν και κάθε λίγο βοηθάει. Αν και δεν είναι να είσαι λοχίας και να περιπολείς κάθε τους κίνηση, είναι σίγουρα να δημιουργήσεις παιδιά που έχουν επίγνωση και επίγνωση.

Διαβάστε περισσότερα  Wisconsin Winter Adventures! – Το Vie μας

Εάν είστε όλοι στο μπακάλικο και θέλουν να μαζέψουν κάθε δημητριακό στο διάδρομο, μπορείτε εύκολα να εξηγήσετε γιατί είναι σημαντικό να επιλέξετε μερικά κουτιά έναντι δέκα. Όσο και να τρώνε τα παιδιά που μεγαλώνουν, δεν χρειάζονται δέκα διαφορετικά κουτιά ζαχαρούχων δημητριακών. Αυτή είναι η ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο ότι τα τρόφιμα είναι άμεσα διαθέσιμα όταν τα επιλεγμένα κουτιά εξαντλούνται. Επίσης, το φαγητό στην πραγματικότητα κάνει κακό αν δεν καταναλωθεί σε μια χρονική περίοδο που δημιουργεί περισσότερα απόβλητα – εκτός από την σπατάλη χρημάτων!

Συζητήστε τη σημασία της αποταμίευσης έγκαιρα και συχνά

Από τις μέρες του κουμπαρά, καταλαβαίνουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να αποταμιεύουμε. Συμβαίνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τα απροσδόκητα περιστατικά είναι μέρος της ζωής και το να έχεις πολλά αυγά φωλιάς για να ξαναπέσεις δημιουργεί μια αίσθηση οικονομικής γαλήνης. Ανοίξτε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου για κάθε παιδί και μιλήστε για το γιατί είναι σημαντικό να κάνετε αποταμίευση.

Πολλές τράπεζες διαθέτουν επιταγές και λογαριασμούς ταμιευτηρίου προσαρμοσμένους για ανηλίκους. Εάν λαμβάνουν επίδομα, έχουν ένα χόμπι που δημιουργεί κάποιο εισόδημα. Εάν είναι αρκετά μεγάλοι για να αναζητήσουν εργασία, βεβαιωθείτε ότι όλοι συζητάτε τους δικούς τους προσωπικούς οικονομικούς στόχους κάθε εβδομάδα.

Το να το κρατούν αυτό στην πρώτη γραμμή του μυαλού τους μπορεί να τους ενοχλεί, αλλά τα παιδιά χρειάζονται θετική ενίσχυση. Η επανάληψη είναι το κλειδί και θα σας ευχαριστήσουν αργότερα για όλες τις πολύτιμες πληροφορίες που παρείχατε. Η εξοικονόμηση δεν χρειάζεται να θεωρηθεί ως αυτό το επίπονο, βαρετό θέμα. Καταλαβαίνετε, τα παιδιά θα κάνουν λάθη – αλλά δεν το κάναμε όλοι;!

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που τους βοηθά να χτίσουν μια νοοτροπία για τα χρήματα

Η δύναμη της ανάλυσης και η κριτική σκέψη είναι μερικές από τις δεξιότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή που πρέπει να έχετε και να τις αξιοποιήσετε σωστά. Η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για τα παιδιά σας να κάνουν ερωτήσεις, να κάνουν καλές επιλογές, να κάνουν όχι και τόσο καλές και να μάθουν από αυτές είναι το πιο ικανοποιητικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως ενήλικες για να βοηθήσουμε να διαμορφώσουν τα εντυπωσιακά και κοφτερά μυαλά τους. Πόσοι από εμάς ήμασταν αντιδραστικοί έναντι προνοητικών για τα χρήματα; Ανεξάρτητα από το πού πέσατε ή πέσατε σήμερα στο φάσμα – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα καθημερινά συμβάντα για να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν ότι το μέλλον είναι εξίσου σημαντικό με το παρόν.

Διαβάστε περισσότερα  Αειφορία για κατοικίδια ζώα, ανθρώπους και πλανήτη – Our Vie

Ας υποθέσουμε ότι το παιδί σας θέλει να αγοράσει κάτι. Το πρώτο βήμα θα ήταν να τους κάνετε ερωτήσεις όπως: «Πόσο είναι αυτό το αντικείμενο; Γιατί θέλετε αυτό το αντικείμενο; Τι μπορεί να κάνει αυτό το αντικείμενο για εσάς; Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα για να το αγοράσετε;» Επιτρέψτε τους να σκεφτούν αυτές τις απαντήσεις. Αυτό τους βοηθά να επεξεργαστούν την αξία της απόκτησης του προϊόντος. Ακολουθεί η διαδικασία αποθήκευσης. Αυτό τους βοηθά να δείξουν την “περίοδο αναμονής” – τον χρόνο που προσδιορίζετε ένα αντικείμενο και την πραγματική χρονική περίοδο που χρειάζεται για να αποκτήσετε τα χρήματα για να αγοράσετε. Μερικές φορές, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να εντοπίσουν κάτι άλλο που θα ήθελαν ή να καταργήσουν εντελώς το προϊόν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναμονής, μπορείτε επίσης να κάνετε ερωτήσεις όπως – «Θα σας περισσέψουν χρήματα μετά την αγορά αυτού του αντικειμένου; Έχει αλλάξει κάτι σχετικά με αυτό που θα θέλατε να αγοράσετε;» Αυτές οι κρίσιμες δεξιότητες είναι σημαντικές και θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν την ικανότητά τους να είναι σίγουροι στις αποφάσεις τους ή στην περιστροφή τους. Επιτέλους, αυτό που περίμεναν – αγοράζουν χρόνο! Αυτή είναι η περίοδος ικανοποίησης όπου μπορούν να δουν την ικανότητά τους να αποταμιεύουν και το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς τους.

Γίνε η αλλαγή που επιθυμείς να δεις

Όλα τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως όχι μόνο βοηθούν τα παιδιά μας, αλλά βοηθούν και εμάς. Η κατάργηση των οικονομικών από τη λίστα ταμπού δημιουργεί τώρα ένα νέο κοινό – τα παιδιά μας. Γίνονται οι επόπτες μας, για να μας βοηθήσουν να αμφισβητήσουμε τις δικές μας οικονομικές αποφάσεις. Αυτό είναι ένα win-win για όλους τους εμπλεκόμενους. Όταν πρόκειται για οικογενειακές εξόδους, διακοπές ή οποιεσδήποτε προγραμματισμένες λειτουργίες – ενσωματώστε τα παιδιά σε αυτές τις ασκήσεις. Τα χρήματα μπορούν πράγματι να είναι μια οικογενειακή υπόθεση και ένα διαρκές μάθημα διδασκαλίας για όλους!

  • Προηγούμενη ανάρτηση

    8 τρόποι να σκέφτεσαι έξω από το κουτί (δώρο).

  • Επόμενη Ανάρτηση

    Πώς να μιλήσετε για τα χρήματα με τους αγαπημένους σας κατά τη διάρκεια του COVID

Μάρσα Μπαρνς
Μάρσα Μπαρνς

Η Marsha Barnes είναι μια γκουρού των οικονομικών με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας αφιερώνει τις προσπάθειές της για να ενδυναμώσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο ώστε να γίνουν οικονομικά ακμάζουσες. Η οικονομική ικανότητα και η παιδεία είναι ένα πάθος της Marsha, παρέχοντας πρακτικές πληροφορίες στους πελάτες αυξάνοντας τη συνολική εμπιστοσύνη τους στα προσωπικά τους οικονομικά. Περισσότερα από τη Marsha Barnes

Διαβάστε περισσότερα  Οικονομικά Hacks Child Care - MintLife Blog