Διαφορά μεταξύ σκληρών και μαλακών ξύλων

Κοπές πριονιών δαπέδων: Τύποι & διαφορές

Διαφορά μεταξύ σκληρών και μαλακών ξύλων

Το δάπεδο από σκληρό ξύλο είναι ένα δημοφιλές προϊόν στους σύγχρονους καταναλωτές και για καλό λόγο. Είναι καθαρό, ανθεκτικό και ελκυστικό. Ενώ η εμφάνιση του δαπέδου καθορίζεται εν μέρει από τον τύπο του ξύλου που επιλέγετε, ο τρόπος κοπής του ξύλου είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Όχι μόνο επηρεάζει την εμφάνιση του προϊόντος, αλλά επηρεάζει επίσης τη συμπεριφορά του ξύλου μετά την κοπή.

Διαφορά μεταξύ σκληρών και μαλακών ξύλων

Όταν σκέφτεστε προϊόντα ξύλου για τα δάπεδά σας, πιθανότατα θα ακούσετε τους όρους “σκληρό ξύλο” και “μαλακό ξύλο” να χρησιμοποιούνται. Τόσο τα σκληρά ξύλα όσο και τα μαλακά ξύλα έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση και το ένα πάνω από το άλλο μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στη διακόσμησή σας.

Σκληρά ξύλα είναι φυλλοβόλα δέντρα που έχουν φύλλα, τα οποία γενικά χάνουν το φθινόπωρο όταν πέφτουν σε λήθαργο. Αυτό το είδος δέντρου παράγει είτε καρπούς είτε καρπούς. Τα περισσότερα είδη σκληρού ξύλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δαπέδων, ντουλαπιών και επίπλων. Κάθε τύπος ξύλου έχει τα δικά του σχέδια κόκκων, μερικά είναι ξύλο ανοιχτού κόκκου, όπως η βελανιδιά, η τέφρα, η καστανιά, η φτελιά ή η φτελιά. Άλλα είναι ανοιχτά κλειστά δημητριακά όπως το κεράσι, το σφενδάμι, η σημύδα και η καρυδιά. Επιλέξτε είτε ανοιχτό είτε κλειστό κόκκο, όπου θα υπάρχει χρώμα, υφή και σημάδια, που σας δίνουν μεγάλη ποικιλία όταν αποφασίζετε για το δάπεδο για το σπίτι ή το γραφείο σας.

Μαλακά ξύλα είναι δέντρα με βελόνες αντί για φύλλα. Παραδείγματα μαλακών ξύλων είναι

 • Κέδρος
 • Ελατο
 • Κώνειο
 • Πεύκο
 • Ερυθρόδενδρο
 • Ελατο

Διαφορετικοί τύποι κοπής ξύλινων δαπέδων

Παρόλο που όλα τα δάπεδα από σκληρό ξύλο είναι κατασκευασμένα από αληθινό ξύλο, οι ιδιότητες κάθε τύπου ποικίλλουν με διαφορετικούς τρόπους εκτός από τη σκληρότητα των δέντρων. Η περιοχή όπου αναπτύχθηκαν τα δέντρα, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να πριονίσει το κούτσουρο για το δάπεδο και ο τρόπος με τον οποίο στεγνώθηκε συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό δάπεδο.

Οι τεχνίτες βραβεύουν τα δέντρα που συλλέγονται από βόρεια δάση για το σταθερό τους χρώμα και τους στενότερους δακτυλίους ανάπτυξης λόγω της βραδύτερης καλλιεργητικής περιόδου. Παράγουν επίσης ένα πιο επιθυμητό τελικό προϊόν. Ο τύπος κοπής δαπέδου που γίνεται στο ξύλο στο πριονιστήριο κάνει τη διαφορά στην εμφάνιση και την ποιότητα του δαπέδου.

Οι διάφοροι τύποι κοπής δαπέδων είναι οι εξής:

Απλό πριονισμένο

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος κοπής δαπέδου που χρησιμοποιείται σήμερα. Γνωστό και ως επίπεδο πριονισμό, περιλαμβάνει εργάτες που κόβουν μια πλευρά του κορμού και στη συνέχεια τον περιστρέφουν κατά 90 μοίρες πριν γίνει η επόμενη κοπή. Η διαδικασία συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το αρχείο καταγραφής. Παρόλο που είναι μια αποτελεσματική μέθοδος κοπής ξύλου, παράγει περισσότερα απόβλητα από το ζωντανό πριονισμένο φρεζάρισμα.

Η κοκκοποίηση σε απλό πριστή ξυλεία είναι μεταξύ 0-30 μοίρες. Ως αποτέλεσμα, θα δείτε μεγάλα, ανοιχτά μοτίβα στους πίνακες. Αυτά αναφέρονται ως «φαινόμενο του καθεδρικού ναού», καθώς μοιάζουν με τα καμπαναριά αυτών των μεγάλων τόπων λατρείας.

Πολλά σπίτια που χτίστηκαν στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1900 είχαν δάπεδα από τεταρτημόριο και απλό πριονισμένο κόκκινο και λευκό δρύινο δάπεδο. Οι σανίδες δαπέδου έχουν διάμετρο 1-1/2″, 2-1/4″ και 3 ίντσες και για πολλούς ανθρώπους, έτσι μοιάζει το “παραδοσιακό” δρύινο δάπεδο.

Rift Sawn

Το πρώτο βήμα στο πριόνισμα ξύλου είναι να το κόψετε σε τέταρτα. Στη συνέχεια, το ξύλο κόβεται ακτινικά κάθετα στους δακτυλίους ανάπτυξής του. Αυτό το είδος κοπής παράγει κόκκους σε γωνίες 30-60 μοιρών, με τις 45 μοίρες να είναι οι πιο επιθυμητοί.

Διαβάστε περισσότερα  Wisconsin Winter Adventures! – Το Vie μας

Είναι ο πιο ακριβός τρόπος πριονίσματος ξύλου, και πιθανότατα για αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά. Το αποτέλεσμα των περικοπών είναι ένα ίσιο μοτίβο κόκκων με ευδιάκριτο τσούξιμο. Αυτός ο τύπος κοπής έχει τη δυνατότητα να παράγει σανίδες δαπέδου εξαιρετικής ομορφιάς και εξαιρετικής σταθερότητας με γραμμική εμφάνιση που δεν έχετε με άλλους τύπους κοπής. Εάν θέλετε να έχετε στο σπίτι σας σκληρό ξύλο με μακρύ, ίσιο μοτίβο κόκκων, θα θέλετε να αναζητήσετε σανίδες που έχουν κοπεί. Με αυτό το είδος κοπής, είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσετε σανίδες δαπέδου φαρδύτερο από τέσσερις ίντσες και μεγαλύτερο. Αυτός ο τύπος κοπής στο δάπεδο από μαλακό ξύλο θα ονομάζεται κάθετος κόκκος.

Quarter Sawn

Όταν ένα κούτσουρο κόβεται για τετράγωνο δάπεδο, όπως υποδηλώνει το όνομα, το πρώτο βήμα είναι να το κόψετε στα τέσσερα. Στη συνέχεια, κόβεται κάθετα στους δακτυλίους ανάπτυξης στο κούτσουρο. Παράγει στενούς κόκκους σε γωνίες 60-90 μοιρών, με αποτέλεσμα να είναι κοντά στην επιφάνεια των σανίδων. Το μοτίβο που προκύπτει είναι όμορφες κηλίδες χρώματος από τις μυελικές ακτίνες του ξύλου (κορδέλες που εκτείνονται κάθετα μέσα από το δέντρο, κάθετα στους δακτυλίους ανάπτυξης).

Το τρίψιμο του πριονιού είναι πιο ακριβό από το απλό πριονισμένο και αυτή η μέθοδος παράγει περισσότερα απόβλητα. Οι σανίδες που έχουν πριονιστεί με αυτή τη μέθοδο είναι γενικά πιο στενές από αυτές που κόβονται με τη μέθοδο του απλού πριονίσματος. Η κόκκινη και η λευκή βελανιδιά είναι γενικά πριονισμένη στα τέταρτα προκειμένου να αναδειχθεί ο χαρακτηριστικός ίσιος, ριγές κόκκος του ξύλου.

Αυτή η μέθοδος πριονίσματος ξύλου για δάπεδα ταιριάζει με τους κόκκους ξύλου των επίπλων τύπου Mission. Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια συντονισμένη εμφάνιση με το δάπεδο και τα έπιπλά σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας αυτή τη λεπτομέρεια.

Live Sawn

Με αυτή τη μέθοδο, το κούτσουρο κόβεται κατευθείαν με κάθε πέρασμα. Οι επόμενες περικοπές είναι παράλληλες με την πρώτη. Η απόδοση είναι ένα μείγμα απλών, σχισμένων και τετάρτων πριονισμένων ξύλων. θα υπάρχει περίπου το ένα τρίτο του καθενός ανά αρχείο καταγραφής. Δεδομένου ότι όλες οι τομές είναι ίσιες, αυτή η μέθοδος είναι ουσιαστικά χωρίς σκουπίδια. Αυτή η μέθοδος παράγει επίσης τις δημοφιλείς πλατιές σανίδες δημοφιλείς στους καταναλωτές.

Διάγραμμα ξυλείας Plainsawn, Quartersaw, Riftsawn και Livesawn για ξύλινα δάπεδα

Περιεκτικότητα σε υγρασία στο ξύλο

Το ξύλο είναι ένα υλικό που διαστέλλεται και συστέλλεται με τις αλλαγές της υγρασίας στο περιβάλλον. Αυτή η ιδιότητα σημαίνει ότι οι σανίδες που κόβονται για το δάπεδο θα διογκωθούν και θα συρρικνωθούν με συγκεκριμένους τρόπους, ανάλογα με τη συγκεκριμένη μέθοδο που χρησιμοποιείται. Λόγω της κατεύθυνσης των δακτυλίων ανάπτυξης, οι απλές πριονισμένες σανίδες αλλάζουν σε διάσταση σε πλάτος. Όσο ευρύτερος είναι ο πίνακας για αρχή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αλλαγής. Οι πριονισμένες σανίδες με σχισμή και οι πριονισμένες σανίδες θα διαστέλλονται και θα συστέλλονται σε πάχος λόγω των αλλαγών στην υγρασία.

Πώς στεγνώνει το σκληρό ξύλο

Το στέγνωμα της ξυλείας που χρησιμοποιείται για ένα δάπεδο από σκληρό ξύλο είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές για την εμφάνιση του τελικού προϊόντος σε ένα σπίτι. Επιφανειακά, αυτό φαίνεται να είναι ένα πολύ εγκόσμιο έργο. Είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς κοιτάζοντας μια σανίδα αν στεγνώθηκε χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους ή όχι. Ωστόσο, εάν θέλετε να έχετε ένα σταθερό και υψηλής ποιότητας ξύλινο δάπεδο, είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσετε με υλικά που έχουν στεγνώσει σωστά.

Διαβάστε περισσότερα  Η ξενάγηση στο σπίτι «Ghana Make A Difference» – Our Vie

Προτού μπορέσετε να κατανοήσετε τις διαδικασίες που σχετίζονται με το στέγνωμα του ξύλου, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει ένα δέντρο. Οι μυελικές ακτίνες τους ενεργούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι φλέβες στο σώμα σας — μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά μέσω του κορμού στα μέρη του δέντρου όπου χρειάζονται ενώ το δέντρο βρίσκεται στο έδαφος.

Το στέγνωμα της ξυλείας για ένα δάπεδο από σκληρό ξύλο είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές στην τελική εμφάνιση

Όταν ένα κούτσουρο κόβεται σε ξυλεία, οι μυελικές ακτίνες είναι καθαρά ορατές. Σε είδη δέντρων όπως η λευκή βελανιδιά, είναι ιδιαίτερα έντονα. Οι μυελικές ακτίνες τρέχουν κάθετα στους ετήσιους δακτυλίους ανάπτυξης που δημιουργούν τα δέντρα κάθε χρόνο. Όταν ένα δέντρο στέκεται, δημιουργεί έναν δακτύλιο ανάπτυξης γύρω από τον κορμό, που τρέχει παράλληλα με το έδαφος – οι μυελικές ακτίνες τρέχουν κάθετα από τις ρίζες στα φύλλα.

Μετά την κοπή, η ξυλεία απελευθερώνει υγρασία μέσω των μυελικών ακτίνων. Για το λόγο αυτό, η απλή πριστή και η πριστή ξυλεία δεν στεγνώνουν με τον ίδιο τρόπο. Σε ένα απλό κομμάτι ξύλου, οι μυελικές ακτίνες τρέχουν κάθετα στην επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι η υγρασία πρέπει να μετακινηθεί έξω από τη σανίδα μέσω του πιο παχύ τμήματος.

Σε ένα κομμάτι ξυλείας 4/4 ιντσών, η υγρασία από το κέντρο πρέπει να μετακινηθεί περίπου μισή ίντσα από τη μέση για να βγει από την σανίδα. Η ξυλεία θα στεγνώσει πιο γρήγορα από το ένα τέταρτο του πριονισμένου κομματιού ξυλείας, καθώς η υγρασία σε μια πριστή σανίδα 4/4 επί 6 ίντσες θα πρέπει να μετακινηθεί τρεις ίντσες από το κέντρο για να διαφύγει. Δεδομένου ότι η υγρασία θα πρέπει να μετακινηθεί περαιτέρω για να εξατμιστεί, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να στεγνώσει.

Kiln Drying Lumber

Ο κλίβανος που χρησιμοποιείται για την ξήρανση ξυλείας είναι ένας καλά μονωμένος χώρος όπου μπορούν να ελέγχονται και να συντηρούνται τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Θερμοκρασία
 • Σχετική υγρασία
 • Κυκλοφορία αέρα

Διαμερίσματα και Προοδευτικοί Κλίβανοι

Υπάρχουν δύο γενικοί τύποι κλιβάνων, διαμερισμάτων ή προοδευτικών. Οι κλιβάνοι διαμερισμάτων μπορούν να φορτωθούν με ξυλεία ταυτόχρονα. Ολόκληρο το φορτίο ξυλείας παραμένει ακίνητο κατά τη διαδικασία ξήρανσης. Ο χειριστής μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και την υγρασία καθώς το ξύλο στεγνώνει.

Ένας προοδευτικός κλίβανος μπορεί να φιλοξενήσει ένα φορτίο που αποτελείται από ξύλο σε διάφορα στάδια ξήρανσης ταυτόχρονα. Δύο θερμόμετρα χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των συνθηκών στεγνώματος σε όλο το μήκος του κλιβάνου.

Χρόνος που απαιτείται για την ξήρανση της ξυλείας

Ο ακριβής χρόνος που χρειάζεται για να στεγνώσει ένα συγκεκριμένο είδος ξυλείας ποικίλλει, ανάλογα με το πάχος, την αρχική περιεκτικότητα σε υγρασία και τη φύση του ξύλου. Ο τύπος του κλιβάνου επηρεάζει επίσης τον χρόνο που χρειάζεται για να στεγνώσει ένα φορτίο ξυλείας.

Ζυγαριά σκληρότητας ξύλου Janka

ο Σύστημα αξιολογήσεων Janka κατατάσσει τη σχετική σκληρότητα διαφορετικών τύπων ξύλου. Όταν σκέφτεστε συγκεκριμένους τύπους ξύλου για δάπεδα, να έχετε κατά νου ότι τα μαλακότερα ξύλα παρουσιάζουν φθορά πιο γρήγορα από ό,τι οι πιο σκληρές ποικιλίες ξύλου. Αν ψάχνετε για ένα είδος ξύλου για μια περιοχή με μεγάλη κίνηση στο σπίτι ή το γραφείο σας, θα ήταν καλύτερα με μια ποικιλία με υψηλότερη βαθμολογία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο σκληρό είναι το ξύλο και τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανιστεί φθορά από την τακτική χρήση εάν είναι λεία.

Βαθμολογίες Janka για κοινές ποικιλίες ξύλου όπως βελανιδιά, κρίκο, κίτρινη σημύδα, κεράσι και σφένδαμο

Τι είναι το ανακυκλωμένο δάπεδο από μασίφ σκληρό ξύλο;

Το ανακατεμένο δάπεδο από μασίφ ξύλο χρησιμοποιεί ξύλο που συλλέχθηκε από αχυρώνες και άλλα γεωργικά βοηθητικά κτίρια. Αυτό το ξύλο θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε από 75 έως 200 ετών. Δεδομένου ότι οι αρχικοί κατασκευαστές των κτιρίων συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τοπικά διαθέσιμα δέντρα για οικοδομικούς σκοπούς, περισσότερο από πιθανόν η ξυλεία προέρχεται από δάση που υπήρχαν πριν από την εγκατάσταση της περιοχής. Ο κόκκος του ξύλου ήταν πιο σφιχτός από ό,τι είναι διαθέσιμο σήμερα λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα  Γιατί οι λογαριασμοί UGMA/UTMA είναι το τέλειο δώρο διακοπών

Επιλογή μιας εταιρείας ανακυκλωμένων δαπέδων ξύλου

Όταν επιλέγετε μια εταιρεία ανακυκλωμένων ξύλινων δαπέδων, θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε τη δέουσα επιμέλειά σας. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε να κάνετε με μια εταιρεία που είναι αξιόπιστη και στελεχωμένη με υπαλλήλους που είναι στην επιχείρηση αρκετό καιρό ώστε να ξέρουν πώς να επιλέξουν το σωστό ξύλο για το έργο που έχετε στο μυαλό σας.

 • Αναζητήστε την πηγή της ξυλείας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του δαπέδου για να βεβαιωθείτε ότι προέρχεται από αχυρώνες και άλλα αγροτικά κτίρια που αρχικά χτίστηκαν από παλιά δέντρα και για να βεβαιωθείτε ότι δεν αναμιγνύεται νέο ξύλο ή ξύλο “παλέτας”.
 • Τα γέρικα δέντρα είναι πιο επιθυμητά, αφού είναι πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά στη σήψη. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, τα ηλικιωμένα δέντρα είναι λιγότερο πιθανό να φιλοξενήσουν έντομα που διαφορετικά θα τρέφονταν με το ξύλο.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ζητήσει φωτογραφίες από τις προηγούμενες εργασίες της εταιρείας δαπέδων, καθώς και δείγματα διαφορετικών τύπων ανακυκλωμένου ξύλινου δαπέδου που είναι διαθέσιμα.
 • Ο αντιπρόσωπος πωλήσεων θα πρέπει να γνωρίζει τα προϊόντα και να μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας ή να είναι πρόθυμος να βρει απαντήσεις για εσάς.
 • Κοιτάξτε πολλά δείγματα για να προσδιορίσετε εάν το δάπεδο έχει γλώσσα και αυλάκωση και αν η γλώσσα και η αυλάκωση ταιριάζουν μεταξύ τους σε μια επίπεδη επιφάνεια.
 • Ρωτήστε τον κατασκευαστή εάν η εταιρεία παρέχει λεπτομέρειες στους πελάτες της σχετικά με την κατασκευή και την αποστολή ως γενική πολιτική.
 • Πάντα να ρωτάτε ποιος είναι ο παράγοντας απορριμμάτων σας όταν παραγγέλνετε ένα ανακατεμένο δάπεδο.

Ρωτήστε σχετικά με τις προφυλάξεις που θα λάβουν για την προστασία του δαπέδου κατά τη μεταφορά στην τοποθεσία σας.

Το ανακυκλωμένο ξύλο είναι μια φιλική προς το περιβάλλον πηγή υλικών δαπέδων

Υπάρχουν ακόμα μέρη σε όλο τον κόσμο όπου μπορείτε να βρείτε παλιά ξυλεία, αλλά θα ήταν πολύ ακριβή πρόταση να αποκτήσετε πρόσβαση. Στη Βόρεια Αμερική, οι πρόθυμοι κατασκευαστές εξάντλησαν ως επί το πλείστον την προσφορά παλαιάς ξυλείας ανάπτυξης μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα. Η Αμερικάνικη Καστανιά, μαζί με κάποια άλλα είδη, σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Το ανακυκλωμένο ξύλο είναι μια φιλική προς το περιβάλλον πηγή υλικών δαπέδων, καθώς επαναχρησιμοποιείτε υπάρχοντες πόρους για να ομορφύνετε το σπίτι σας αντί να καταναλώνετε περισσότερα προϊόντα. Σε αντάλλαγμα, αποκτάτε ένα εξαιρετικά λειτουργικό, όμορφο δάπεδο από σκληρό ξύλο με τη δυνατότητα να διαρκέσει για πολλές δεκαετίες. Όπως αναφέρθηκε, το ξύλο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αχυρώνων και άλλων γεωργικών κτιρίων είναι ανώτερο από αυτό που είναι διαθέσιμο για συγκομιδή σήμερα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε τώρα είναι να επιλέξετε τον συγκεκριμένο τύπο δαπέδου αλεσμένου από παλιά ξυλεία που σας αρέσει περισσότερο. Σας προσκαλούμε να δείτε τη σειρά δαπέδων από πλατιές σανίδες Heirloom. Διαθέσιμο σε μήκη που κυμαίνονται από 2-12 πόδια, υπάρχει ένας αριθμός αποχρώσεων που ταιριάζουν σε κάθε γούστο και σχέδιο διακόσμησης. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να ανακαλύψετε περισσότερα για τα δάπεδα από σκληρό ξύλο και άλλα προϊόντα μας.